Companii

Eurolines: Destinatiile din Germania si Benelux sunt cele mai profitabile

Eurolines: Destinatiile din Germania si Benelux sunt cele mai profitabile
25.10.2007, 14:15 170

Eurolines, al doilea jucator de pe piata de transport international de persoane, a inregistrat in primele noua luni ale anului afaceri de 22 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata de anul precedent, insa sub estimarile de 20%, avansate pentru 2007.
Vanzarile de bilete de autocar contribuie cel mai mult la cifra de afaceri a grupului, asigurand 42% din venituri, fiind urmate de vanzarile de bilete de avion, care au un aport de 34% si de vanzarile de servicii turistice, cu o pondere de 20% in business. Alaturi de acestea, servicii precum cele de taximetrie, asigurari sau rent a car contribuie cu 4% la bilantul anual al grupului Eurolines, care cuprinde circa 16 firme cu activitati diverse.
"Initial am estimat o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro pentru acest an, ceea ce reprezenta un avans de 20% fata de anul trecut. Rata mai mica obtinuta la noua luni a fost influentata de activitatea de transport international", a spus Aurelia Fulger, director general al Touring Europabus, compania de transport cu autocarul din cadrul grupului. Printre factorii care au contribuit la cresterea sub estimari se numara amanarea inaugurarii unor noi rute.
"Planificarea pentru anul acesta a inclus atat rute noi catre Italia, cat si catre Grecia, Bulgaria si Republica Moldova, insa licenta de operare pentru anumite rute s-a obtinut cu intarziere, cum este cazul Greciei. Nu am obtinut inca licenta pentru Republica Moldova, asa ca am amanat operarea pentru sezonul de vara din 2008", a spus Fulger.
In plus, valoarea biletelor de autocar vandute de companie a fost influentata de faptul ca pasagerii nu mai sunt obligati sa prezinte la granita un bilet dus-intors, astfel ca o parte dintre pasageri cumpara biletul pentru retur de la partenerii Eurolines din strainatate.
"Daca inainte de integrare 70% din biletele vandute erau dus-intors, acum majoritatea sunt doar dus. Astfel, valoarea totala a vanzarilor inspre Romania a fost cu doar 11% mai mare decat anul trecut", a spus Fulger.
Daca in ceea ce priveste veniturile, transportul de pasageri cu autocarul s-a situat sub estimari, traficul Eurolines pe rutele internationale regulate a fost insa in crestere cu 24% fata de perioada similara din 2006.
Astfel, compania a transportat 115.000 de pasageri in primele trei trimeste, targetul pana la sfarsitul anului fiind 140.000 de pasageri.
"La acest numar se adauga si cursele charter (turistice si pentru evenimente organizate in Europa), care au adus inca 3.000 de pasageri", a spus Aurelia Fulger.
Eurolines mizeaza in principal pe destinatii din Germania, catre care transporta circa 35% din numarul total de pasageri, precum si pe Spania, Franta si Benelux.
"Din punctul de vedere al profitabilitatii, rezultatele cele mai bune sunt generate de rutele scurte, respectiv cele catre Germania si Benelux", a spus Aurelia Fulger, care a aduagat ca nivelul profitabilitatii companiei va creste in acest an cu circa 35%.
Compania si-a extins in acest an reteaua de rute catre Germania, prin adaugarea de noi destinatii precum Aachen, Saarbrucker, Landshut sau Dresda, in timp ce in 2008 Eurolines se va orienta pe deschiderea de rute catre Anglia, Grecia, Polonia, Bulgaria si Republica Moldova. Pe transporturile internationale cu autocarul, principalul concurent al Eurolines este Atlassib, companie detinuta de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea.
Eurolines are in vedere si dezvoltarea activitatii de ticketing, care a crescut ca pondere in cifra de afaceri in ultimii ani, ajungand acum la 34%. In acest sens, a fost infiintata compania TAL Aviation, prin care sunt reprezentate in Romania companii aeriene precum Aer Lingus si Gulf Air.
Reprezentantii companiei si-au propus pentru anul urmator noi investitii in flota, precum si extinderea retelei de agentii.
Eurolines Romania este controlata de omul de afaceri Dragos Anastasiu si de partenerul sau Cristian Baciucu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO