Companii

Exclusiv ZF: Banca Transilvania propune acţionarilor 50% din profitul pe 2017 ca dividende, dar şi acţiuni gratuite

Exclusiv ZF: Banca Transilvania propune acţionarilor 50%...

Autor: Liviu Popescu

19.02.2018, 19:22 4708

Banca Transilvania (TLV), cea mai valoroasă instituţie de credit de la bursă, propune acţionarilor o sumă “în jurul a 50%” din profitul net pe 2017 sub formă de dividende, dar şi acţiuni gratuite, potrivit unui răspuns trimis la solicitarea ZF.

“Managementul executiv BT va propune o sumă în jurul a 50% din profit disponibil ca dividende numerar, iar restul, dividende în acţiuni. Propunerea necesită aprobarea Consiliului de Administraţie BT şi a Adunării Generale a Acţionarilor”, a transmis banca la solicitarea ZF.

Doar pe partea de dividende, randamentul ar fi de circa 6%, potrivit preţurilor curente de tranzacţionare. Banca Transilvania nu menţionează cum va distribui acţiunile gratuite, cel mai probabil detaliile urmând a fi făcute în convocator.

Banca Transilvania a raportat un profit de circa 1,2 miliarde de lei pentru anul trecut, 2017 fiind al doilea an consecutiv în care câştigul BT se menţine peste nivelul de un miliard de lei.

Faţă de 2016 profitul net al Băncii Transilvania este în uşoară scădere, respectiv cu 3,5%, însă dacă se elimină impactul vânzării acţiunilor Visa asupra rezultatului din 2016, dinamica profitului net este pozitivă.

„În 2017 am menţinut trendul de creştere a profitabilităţii băncii, dar şi a veniturilor, ceea ce arată încrederea clienţilor în BT. Eficientizarea şi controlul costurilor vor fi ţintele principale pentru Banca Transilvania în următoarea perioada“, a explicat Omer Tetik, directorul general al Bănci Transilvania.

Banca a înregistrat venituri din activitatea de creditare în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de lei, cu peste 7% mai mult decât în 2016, pe fondul unui stoc de credite în creştere. Veniturile nete din dobânzi au cumulat 1,8 miliarde de lei, cu 6% peste nivelul din 2016, în timp ce comisioanele nete au însumat 581 milioane de lei, adică o un plus de 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO