Companii

Exporturile au adus afacerile Actavis la 80 de milioane de euro

26.11.2008, 15:25 17

Producatorul de medicamente Actavis Romania (fostul Sindan) a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 286 mil. lei (78,7 mil. euro), in crestere cu 12% comparativ cu aceeasi perioada din 2007 (cresterea in euro fiind de 2%).

"Rezultatele sunt in linie cu cifrele bugetate pentru anul 2008. In primele noua luni ale acestui an, valoarea totala a exporturilor Actavis Romania a fost de 18,9 mil. euro, in crestere cu 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a spus Laurentiu Scheusan, country manager al Actavis Romania.
Producatorul mizeaza puternic pe livrarile externe, acestea fiind estimate sa ajunga la 50% din cifra de afaceri intr-un interval de trei ani.
In 2006, compania a inregistrat un nivel al exporturilor de 10 mil. euro, anul trecut a fost consemnata o crestere de 50%, iar pentru 2008 este prevazuta o dublare a acestora. Actavis este de altfel cel mai mare exportator roman de medicamente care are in vedere livrari de produse in toate statele Uniunii Europene.
Compania exporta peste 10 produse in state precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Marea Britanie, Austria sau Elvetia. Pe piata locala, grupul islandez Actavis a intrat in 2006 prin achizitia producatorului de oncologice Sindan Pharma, in urma unei tranzactii de circa 150 mil. euro.
Capacitatea de productie de la Bucuresti era la acea vreme singura specializata in acest tip de medicamente din cadrului grupului, insa ulterior islandezii au cumparat o fabrica similara in Italia.
Recent, unitatea de productie de la Bucuresti a fost inspectata de autoritatea de control a medicamentului din Japonia (PMDA- Pharmaceutical and Medical Devices Agency), ceea ce permite continuarea exporturilor in aceasta tara.
Pe piata japoneza, producatorul roman este prezent inca din 2005, prin intermediul Epirubicin. In 2007, valoarea exporturilor Actavis Romania in Japonia a fost de 2,8 mil. euro. In primele noua luni ale acestui an, valoarea exporturilor Actavis Romania in Japonia a fost de 5,1 mil. euro.
Producatorul activeaza pe o piata estimata la 1,7 mld. lei (498 mil. euro) in trimestrul trei al acestui an, in crestere cu 22,6%, comparativ cu nivelul de 1,4 mld. lei (449 mil. euro) in perioada similara din 2007, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim.
Aceste rezultate vin insa dupa o prima jumatate a anului slaba in industrie, afectata de problemele din distributie. Jucatorii nu sunt optimisti in legatura cu ultimul trimestru.
"Sfarsitul de an va evolua in linie cu ce s-a intamplat in primele noua luni. Cresterea pietei farmaceutice a scazut in intensitate fata de anii trecuti, influentata foarte mult de rata de schimb valutar si de preturile inghetate in lei pana la sfarsitul lunii octombrie, preturi care au ramas inghetate pentru produsele romanesti si in continuare", a mai spus seful Actavis Romania.
Consolidat, afacerile grupului islandez Actavis in Romania (incluzand productia, distributia, vanzarile de produse ale companiei-mama si exporturile de oncologice) au atins anul trecut 122 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO