Companii

Fabrica noua de tamplarie PVC la Bistrita

22.07.2004, 00:00 178

Compania mixta romano-maghiara Teraplast Bistrita va inaugura astazi o fabrica de profile PVC pentacamerale in care a investit circa 1,6 milioane de euro. Potrivit oficialilor companiei, fabrica, denumita Orizont, este singura din tara care produce tamplarie PVC pentacameral si geam termoizolant din tara.
Capacitatea de productie este de 300 unitati de ferestre pe zi, volum la care se estimeaza sa se ajunga in urmatorii doi ani. "Cel mai important lucru este faptul ca oferim un produs de calitate garantat, cu un grad de izolare termica ridicat care ne permite sa fim competitivi si pe piata externa. Pe langa acesta, oferim o gama variata de forme si culori care sa satisfaca toate gusturile", declarat directorul Teraplast, Emanoil Viciu.
Cifra de afaceri estimata la fabrica Orizont este de cinci milioane de euro. Investitiile vor continua si in urmatorii ani, cand se preconizeaza ca se va mai achizitiona tehnologie de 1,5 milioane de euro. Gradul inalt de tehnologizare, permite folosirea unui numar restrans de forta de munca. La ora actuala in fabrica lucreaza doar 28 de muncitori si cresterea capacitatii de productie nu va presupune si o crestere a numarului acestora.
Deocamdata produsele se vor vinde pe piata interna si in tarile din imediata vecinatate a Romaniei (Moldova, Ungaria si Slovenia). Proprietarii Teraplast considera ca exista perspective de a casiga piete in tari ca Austria sau Germania.
"In occident concurenta este acerba, dar avem avantajul pretului, raportat la calitate, care este in concordanta cu normele europene" a mai spus directorul Viciu.
In 2002Teraplast inregistra o cifra de afaceri de 13,7 milioane de euro, iar in 2003 aceasta a ajuns la 17,8 milioane de euro. Profitul net al companiei a crescut de la 1,7 milioane de euro in 2002, la 2,1 milioane de euro, in 2003. Estimarile pe 2004 prevad o cifra de afaceri de 25,1 milioane de euro si un profit net de 2,5 milioane de euro.
Cu o cota de piata de 20 - 25%, Teraplast se numara printre principalii jucatori de pe piata produselor din PVC (care include profile, tevi sau fitinguri). Principalii competitori sunt grupul german Rehau, Gealan, Valrom sau Palplast Sibiu (ce face parte din grupul petrolier privat Rompetrol). Piata de profil are mare potential, pentru ca in curs sunt investitii de zeci de milioane euro in refacerea retelelor de apa si canalizare si de filtrare a apei, in foarte multe orase din tara. Cea mai mare parte a finantarilor pentru reabilitarea acestor retele vin chiar de la Uniunea Europeana.



transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO