Companii

Fara gripa aviara, Agricola Bacau si-a majorat profitul cu 80%

Fara gripa aviara, Agricola Bacau si-a majorat profitul cu 80%

Click pentru imaginea marita

20.08.2007, 17:59 52

Agricola International Bacau, unul dintre principalii producatori locali de preparate din carne de pasare, a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 127,1 mil. lei (38,1 mil. euro) in crestere cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent si un profit net de 720.000 lei (216.000 euro), cu peste 80% mai mare fata de rezultatele obtinute in primele sase luni ale anului 2006.
"Consideram ca tendinta de crestere a cifrei de afaceri si a profitului net se va mentine si in semestrul al doilea al anului 2007. Ne bazam pe tendintele de crestere ale pietei si pe programul de investitii pe care il derulam in aceasta perioada", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele grupului de firme Agricola Bacau.
Producatorul din Bacau va realiza anul acesta investitii de 12,4 mil. euro, cu o confinantare Sapard de 2,8 mil. euro, majoritatea sumei fiind directionata catre modernizarea capacitatilor de productie detinute.
"Pana in prezent au fost contractate toate achizitiile de lucrari si echipamente, au fost demarate toate lucrarile de modernizare si sunt in curs de finalizare toate componentele din programul de investitii care pun accent pe protectia mediului si biosecuritate", a adaugat Antochi.
Agricola Bacau intentioneaza sa inverseze treptat in urmatorii doi ani ponderea vanzarilor de produse refrigerate si congelate, ca urmare a schimbarii gustului consumatorului roman. Astfel, produsele congelate vor ajunge sa detina la finele anului 2009 o pondere de 20% din totalul vanzarilor fata de 80%, cat detin in prezent.
"Incepand cu a doua jumatate a anului 2007 este din ce in ce mai evidenta tendinta consumatorului roman de a acorda o mai mare atentie unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata echilibrat, pe fondul cresterii veniturilor medii si a nivelului de trai. Acest lucru a determinat o crestere a ponderii in structura de vanzare, cu aproximativ 10% a produselor cu valoare adaugata mare", a explicat Antochi.
Potrivit lui Antochi, vanzarile produselor transate din carne de pasare au crescut cu 15% fata de anul 2006, cand consumul era axat in special pe carcasa de pasare.
"Se constata o crestere liniara a consumului de specialitati din carne de porc si pasare, a salamurilor crud-uscate cu valoare nutritiva ridicata fata de tendintele generale de consum, axate pe carnati si parizer, din anii anteriori, dar si o crestere continua a pietei produselor pregatite si semipreparate", a spus reprezentantul Agricola Bacau.
In prezent, consumul de carne in Romania este doar de 65% din consumul mediu pe cap de locuitor din UE, de 92 kg anual, iar carnea de pasare acopera doar 32,8 % din preferintele de consum ale populatiei din Romania, iar tendinta este de crestere.
Cresterea consumului de carne de pasare in Romania, previzionata de Institutul National de Statistica, este de la 20,1 kg/ locuitor in 2005 la 23,2 kg/ locuitor in 2008, posibil de acoperit prin cresterea productiei interne si reducerea treptata a importurilor.
Valoarea pietei de carne de pasare din Romania este estimata, in acest an, la 900 de milioane de euro (carne, preparate si oua), cu 200 mil. euro mai mare decat anul trecut, si se estimeaza ca la sfarsitul anului 2008 sa atinga o valoare de un miliard de euro.
Grupul de firme Agricola Bacau a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 70 mil. euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de rezultatele obtinute anul precedent si estimeaza pentru anul acesta obtinerea unei cifre de afaceri de 75 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO