Companii

Farma in era pierderilor: 30 de milioane de euro in productie si 36 de milioane de euro in distributie

Farma in era pierderilor: 30 de milioane de euro in productie si 36 de milioane de euro in distributie
23.08.2009, 17:35 27

Masurile de reducere a personalului, stoparea investitiilor si cresterea ponderii medicamentelor fara prescriptie nu au reusit sa salveze in 2008 profiturile majoritatii producatorilor si distribuitorilor cu activitati pe piata locala.

Astfel, dupa o perioada extrem de buna pana in 2007, in care marjele de profit puteau ajunge si la 30%, industria farmaceutica a resimtit puternic deprecierea leului de anul trecut, dar si contextul economic general.

"Perioada 2002-2007 a fost una foarte buna pentru intreaga piata farmaceutica, fiind inregistrate cresteri in volum ale vanzarilor de 25-30%. Si in ceea ce priveste profitul, in acesti ani, valorile au fost pozitive si in permanenta crestere", a spus Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al distribuitorului Farmexim.

Compania a raportat in 2008 primele sale pierderi de la infiintare, de 6,6 milioane de euro.

Astfel, cinci distribuitori prezenti in top zece au avut pierderi totale de 36,1 mil. euro, in timp ce profiturile celorlalti cinci au fost doar de 24,9 mil. euro.

Buluc afirma ca este dificil de estimat evolutia marjelor de profit anul acesta la nivelul intregii industrii. Farmexim si-a bugetat o marja a profitului de 3-4% la finalul lui 2009.

In productia de medicamente au aparut primele pierderi in 2008, dupa mai multi ani in care marjele de profit de doua cifre atrageau ca un magnet firmele straine care au intrat in actionariatul fabricilor romanesti.

Ultimul exemplu il reprezinta LaborMed, companie preluata anul trecut de fondul de investitii Advent International pentru 123 mil. euro. Recent, LaborMed a trecut la randul sau la achizitii, cumparand Ozone pentru 24 mil. euro (conform datelor Ozone).

"Afacerea a fost influentata anul trecut de factori precum achizitia si apoi restructurarea, de modificarile la nivel de prescriptie, de deprecierea leului si de termenele de plata de la distribuitori si farmacii", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed. Potrivit Labormed, vanzarile totale ale companiei au fost anul trecut de 35 mil. euro, datele de la Ministerul Finantelor fiind incomplete.

Cinci producatori de medicamente au avut pierderi de 30,6 mil. euro, iar restul profituri de 21,5 mil. euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO