Companii

Farmacom: productia de medicamente incepe in septembrie

08.09.2006, 15:32 38

Compania brasoveana Farmacom, specializata in distributia de medicamente, va relua in aceasta luna productia de medicamente, dupa ce la inceputul acestui an reprezentantii companiei anuntasera ca productia va fi demarata in martie.
"Noi am finalizat hala si am achizitionat toate utilajele necesare pana la inceputul acestui an, insa procedurile de autorizare ale ANM (n. r. - Agentia Nationala a Medicamentului, institutia care reglementeaza activitatea in domeniu) au durat mai mult decat preconizam", a declarat pentru ZF Transilvania Romeo Fieraru, director general al Farmacom. Potrivit acestuia, linia de productie va fi specializata in fabricarea medicamentelor anodine (parafarmaceutice). Conducerea Farmacom nu a facut estimari referitoare la cuantumul vanzarilor ce vor rezulta din activitatea de productie.
Compania brasoveana a inregistrat pe primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 9,2 milioane de euro (32,2 milioane de lei), valoarea reprezentand o crestere de 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la aproximativ 7,1 milioane de euro (25,9 milioane de lei).
Reprezentantii companiei estimeaza ca evolutia inregistrata pe primul semestru se va pastra pe tot parcursul anului. In 2005, Farmacom a realizat vanzari totale de aproximativ 15 milioane de euro si un profit brut de 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Potrivit conducerii companiei, profitul inregistrat pe primele sase luni din 2006 a fost de 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei).
Compania opereaza o retea de 32 de farmacii si 5 depozite in Brasov, Sibiu, Iasi, Cluj si Timisoara. "Planurile noastre prevad infiintarea unei companii distincte care sa grupeze activitatile de productie. Cu fondurile obtinute in urma punerii in functiune a primei linii de productie, vom finanta linia de productie de antibiotice", a mai spus Fieraru. Investitiile preconizate de conducerea companiei se ridica la 1 mil. euro.
Farmacom detinea anterior o linie de productie, a carei functionare a fost sistata in 2004, in vederea obtinerii normelor GMP (Good Manufacturing Practice), care au devenit obligatorii pentru toti producatorii de medicamente din Romania, incepand cu ianuarie 2005. "Investitiile in reamenajarea spatiului de productie s-au cifrat la peste 500.000 de euro, iar scopul acestora este obtinerea certificatului GMP, in sensul ca locatiile in care producem sa fie specifice productiei noastre, medicamentele anodine si antibiotice", a precizat Romeo Fieraru.
Farmacom este un fost oficiu farmaceutic, care a fost privatizat in 1999, cand salariatii si conducerea au cumparat pachetul majoritar de 52% din actiunile companiei. In prezent Farmacom efectueaza distributie in principal in judetele din Transilvania si Moldova.
In actionariatul Farmacom se regasesc AVAS, cu 6,5% din actiuni, directorul companiei, Romeo Fieraru, ce detine 7,5% din capitalul social, in timp ce pachetul majoritar este detinut de asociatia salariatilor. Principalii competitori ai Farmacom pe segmentul distributiei de medicamente sunt Relad, Fildas, Mediplus, Montero sau Farmexpert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO