Companii

Farmexim: Cheia cresterii este o distributie mai buna

25.04.2005, 19:26 67

Distribuitorul de medicamente Farmexim si-a anuntat intentia de a investi aproximativ patru milioane de euro in urmatorii trei ani pentru dezvoltarea retelei nationale de distributie.

"Vom continua politica de dezvol-tare prin transformarea a trei filiale locale in centre regionale. Investitiile vor viza, de asemenea, extinderea depozitului central din Bucuresti, precum si modernizarea tuturor centrelor teritoriale, scopul principal fiind cresterea capacitatii de depozitare si asigurarea tuturor conditiilor de depozitare conform standardelor europene", a declarat pentru ZF Transilvania, Daniela Troncota, directorul de marketing al companiei.

In prezent, distributia la nivel national se realizeaza printr-o retea de 14 depozite si un parc auto de peste 150 de masini. "Depozitul central din Bucuresti are o capacitate de 13.000 mc si detine toate dotarile in conformitate cu prevederile GDP (Good Distribution Practice)", a mai precizat Troncota. Conducerea Farmexim estimeaza pentru 2005 o cifra de afaceri de peste 71 de milioane de euro, in crestere cu 35% fata de anul trecut si o cota pe piata de retail de peste 10%.

"Cresterea prognozata are legatura cu faptul ca piata medicamentelor este in continua crestere in Romania, iar deschiderea in 2004 a celor patru noi filiale la Ploiesti, Bacau, Sibiu si Tg. Mures ne va creste simtitor cota de piata", a mai declarat Daniela Troncota.

Compania colaboreaza cu peste 70 de producatori de medicamente, produsele de import reprezentand 95% din oferta companiei. "Farmexim este reprezentant exclusiv al firmei Octapharma AG in Romania, al carei portofoliu de produse este axat pe derivati plasmatici. Mai avem parteneriate cu Pfizer, Schering Plough, Bristol Myers Squibb, Novartis Pharma si Beaufour Ipsen", a mai spus directorul de marketing. Oferta de produse a companiei farmaceutice mai include si produse de uz veterinar. Farmexim a fost infiintata in 1990, asigurand distributie pentru peste 2.500 de clienti farmacii si spitale. Principalii competitori pentru Farmexim sunt Mediplus, Relad si Farmexpert.

Compania a investit in ultimii 3-4 ani circa 6 mil. dolari, iar recent s-a mutat intr-un nou sediu, in zona de nord a Bucurestiului, cu o suprafata de 2.750 de metri patrati.

Firma, al carei actionar majoritar este omul de afaceri Ovidiu Buluc, are peste 300 de angajati si o echipa de vanzari de peste 100 de oameni. Actionarii Farmexim sunt implicati si in lantul de farmacii Helpnet, al doilea ca marime din tara. Tinta pentru acest an pe acest segment este sa se ajunga la un numar de 85 de farmacii.

Piata distributiei de medicamente a dat anul trecut primele semne de consolidare, in detrimentul micilor distribuitori. Aceasta tendinta de consolidare, considerata fireasca de catre jucatorii din piata, s-a produs in lipsa unei achizitii facuta de o multinationala din domeniu. Cu toate acestea, gigantii europeni din domeniu, cum ar fi germanii de la Celesio, Phoenix sau Alliance Unichem, si-au manifestat interesul pentru piata romaneasca.

Anul trecut, piata farmaceutica romaneasca a cunoscut o crestere de peste 25%, depasind valoarea de 850 mil. euro.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO