Companii

Farmexim si-a bugetat o crestere de 40%

01.12.2004, 00:00 18

Farmexim, unul dintre cei mai importanti distribuitori de produse farmaceutice din Romania, estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de 82 milioane de dolari (63 mil. euro, la un curs de 1,3 $/euro), in crestere cu 30-40% fata de valoarea din acest an.
Cifra de afaceri a companiei se va ridica in 2004 la 60 milioane de dolari, dupa ce anul trecut a fost de 43 milioane de dolari, a declarat Ovidiu Buluc, directorul general si actionarul majoritar al Farmexim. Distribuitorul de produse farmaceutice isi mentine astfel un ritm de crestere de aproximativ 40%, peste avansul pietei de profil.
Potrivit lui Buluc, Farmexim distribuie 85-90% din produse in farmacii, in timp ce 10% sunt destinate spitalelor. Compania detine astfel locul 4 din piata produselor destinate comertului in farmacii si locul 8 pe piata spitalelor, din punctul de vedere al cotei de piata.
"Pentru anul viitor, intentionam sa ne marim cota de piata in spitale. Pana acum patru ani, ponderea produselor distribuite in farmacii era egala cu cea aferenta spitalelor, dar blocajele din sistemul de sanatate ne-au determinat sa ne orientam mai mult catre retail. Acum insa, s-a ajuns in situatia in care spitalele sunt mai bune platnice decat farmaciile", a explicat Ovidiu Buluc.
Cresterile estimate de directorul general se datoreaza investitiilor in sistemul de distributie, dar si tendintei de concentrare a pietei. Astfel, daca in urma cu trei ani, primii zece jucatori pe piata distributiei de produse farmaceutice detineau circa 40% din piata, in prezent cota acestora se apropie de 75%.
Pe de alta parte, Farmexim a investit in ultimii 3-4 ani circa 6 milioane de dolari, iar pentru anul viitor a bugetat investitii de inca 1,5 milioane de dolari. Recent, compania s-a mutat intr-un nou sediu, in zona de nord a Bucurestiului, cu o suprafata de 2.750 de metri patrati. Farmexim detine 13 depozite cu spatii de birouri in orasele mari din tara, plus un depozit in Bucuresti, o flota de 170 de masini si are 315 salariati.
Dublare pe farmacii
O dezvoltare importanta va cunoaste si lantul de farmacii HelpNet, controlat tot de Ovidiu Buluc. "HelpNet va inregistra in 2004 o cifra de afaceri de 18-19 milioane de dolari (circa 14 milioane euro - n.r.), valoare dubla fata de cea consemnata in 2003. Pana la sfarsitul acestui an, lantul va cuprinde 52 de unitati, de asemenea dublu fata de 2003", a declarat Buluc.
Pentru 2005, actionarul HelpNet estimeaza o cifra de afaceri de 30-35 milioane de dolari, evolutie datorata cresterii numarului de farmacii. "Unele unitati sunt deschise recent, iar altele vor fi inaugurate pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca rezultatele lor nu vor contribui prea mult in acest an. Anul viitor, vom continua extinderea lantului pana la 100 de farmacii, in varianta optimista, sau 75, in varianta mai putin optimista", a precizat Buluc.
Actionarul majoritar al Farmexim si HelpNet estimeaza ca piata produselor farmaceutice va creste puternic in urmatorii ani. "Cred ca in 2007, valoarea pietei va fi mai mare cu cel putin 50%, iar fondurile alocate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor creste, de asemenea", a declarat Buluc.
Piata depinde in mare masura de sistemul public de sanatate, iar deficientele acestuia isi pun puternic accentul asupra dezvoltarii. Pe de alta parte, potrivit lui Buluc, in prezent, un roman cheltuie doar 40 de euro/an pentru medicamente, fata de 100 de euro/an un ungur, sau 200 euro anual un locuitor din vestul Europei. Estimarile de crestere se bazeaza si pe o preconizata majorare a consumului de medicamente pe cap de locuitor.
Pentru anul 2004, piata medicamentelor distribuite prin farmacii, este estimata la aproximativ 700 milioane euro, in timp ce intreaga piata farmaceutica, care include si produsele distribuite in spitale si clinici, este apreciata la un miliard de euro. Jucatorii din piata anticipeaza chiar o triplare a acestei valori pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO