Companii

Farmexpert: Avem prevazuta o scadere a marjelor de profit

09.06.2008, 20:09 18

Distribuitorul de medicamente Farmexpert, unul dintre principalii jucatori din domeniu, a inregistrat in primele patru luni ale acestui an o crestere a vanzarilor de 20%, in linie cu estimarile pentru intregul an. Compania vizeaza pentru 2008 atingerea pragului de 200 mil. euro cifra de afaceri.
"Suntem in grafic cu cresterea pentru 2008 si avem o cota de piata de 8,5%, aceeasi cu care am terminat anul trecut. Desi in distributia de medicamente vanzarile variaza destul de mult de la o luna la alta, la nivelul Farmexpert fluctuatiile nu sunt atat de vizibile", a spus Dan Wanya, director de marketing al Farmexpert.
In 2007 distribuitorul a inregistrat un profit net de 26 mil. lei (7,8 mil. euro), in scadere cu 30% comparativ cu nivelul de 36 mil. lei (10,2 mil. euro) raportat in 2006, conform datelor furnizate de companie. In acest context, Farmexpert pastreaza una dintre cele mai mari marje ale profitului net din industrie, de 6,1%.
"Pe de o parte a existat o disciplina financiara mai mare, iar pe de alta parte si un management al costului mai bun. Cu toate acestea, in 2008 avem programata o scadere a marjelor", a explicat Wanya.
Farmexpert se afla intre primii cinci distribuitori de medicamente si dispune de un depozit central in Bucuresti si depozite locale in Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Timisoara si Iasi, iar numarul angajatilor este de 600 de persoane. Pe termen mediu, planurile companiei prevad atingerea unei cote de piata de 16%. Potrivit reprezentantilor Farmexpert, principalele investitii din acest an se vor lega de alinierea la standardele GDP (Good Distribution Practice) care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu luna iulie, dar si de constructia unui nou depozit la Chitila, in care vor fi investite "cateva milioane de euro".
Vanzarile de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala) reprezinta in jur de 15-20% din total, dar daca se adauga parafarmaceuticele si cosmeticele ponderea sare de 25%. In ceea ce priveste marirea acestui procent, Dan Wanya a spus ca nu va fi semnificativa, urmand sa sa se faca mai ales pe "filiera germana". In vara anului 2006, grupul german Andreae Noris Zahn (ANZAG) a preluat 60% din actiunile Farmexpert in prima tranzactie de amploare din industrie. ANZAG este al treilea distribuitor farmaceutic din Germania, cu afaceri de 3,6 mld. euro in 2007 si o cota de piata de 16,5%.
Restul de 40% din actiunile companiei sunt detinute de catre Eugen Banciu, care a fondat compania in 1996. Intrebat daca are in vedere si vanzarea acestui pachet, Eugen Banciu a spus ca desi exista aceasta posbilitatea prin contractul pe care il are semnat, "nu este inca momentul", fara a oferi mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO