Companii

Filmul celei mai mari insolvenţe imobiliare: cum s-a prăbuşit afacerea de 120 mil. euro a turnurilor Asmita Gardens

Filmul celei mai mari insolvenţe imobiliare: cum s-a prăbuşit afacerea de 120 mil. euro a turnurilor Asmita Gardens

Autor: Cristi Moga

10.11.2011, 00:08 5005

Turnurile Asmita Gardens, care domină prin înălţimea lor de până la 24 de etaje platoul Văcăreşti din sudul Capitalei, au intrat la începutul săptămânii în insolvenţă la cererea băncii elene Alpha Bank, cea care a finanţat cu 70 de milioane de euro investiţia de 120 de milioane de euro în proiect.

În cele şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente au fost vândute doar 365 de unităţi de către firma indiană Asmita şi fondul britanic de investiţii ECDC, administrat de Charlemagne Capital, iar din luna martie vânzările au fost sistate complet după plecarea echi­pei de vânzări.

"Căderea pieţei imobiliare neîn­ţele­­ge­rile între acţionari, dar şi cu antre­pre­norul Strabag au fost cauzele intră­rii în insolvenţă. Vânzările s-au blocat şi din cauza faptului că documentele ca­das­trale şi cheile apartamentelor sunt la Strabag", spune acum Remus Borza, din cadrul firmei Euro Insol, admi­nis­tratorul judiciar desemnat de Tribunalul Bucureşti şi acceptat de Alpha Bank să se ocupe de acest dosar de insolvenţă, cu o masă credală de circa 80 de milioane de euro.

Firma austriacă Strabag, care s-a ocupat de construcţia proiectului, nu a fina­lizat testarea utilităţilor în patru din­tre cele şapte blocuri, solicitând recu­perarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.

"Toţi am greşit - investitori, econo­mişti, consultanţi, statisticieni. Ne-am ba­zat pe statisticile care arătau că sala­ri­ile românilor vor creşte cu 25% în fie­care an, că românii locuiesc în aparta­men­te mici, iar suprafaţa medie de lo­cuit va creşte până la nivelul din Polo­nia. Ne-a lipsit în schimb informaţia esen­ţială - capacitatea de plată şi nevoile re­ale ale oamenilor. Nu ne-am pus pro­ble­ma: chiar este nevoie de apar­ta­mente cu trei camere de 150 de metri pă­traţi?", spune Ilinca Păun, managing director al firmei de consultanţă imobi­lia­ră Colliers Inter­national, care în pe­rioa­da 2006-2009 s-a ocupat de procesul de vânzare a aparta­mentelor din Asmita.

O treime din cele 800 de aparta­men­te erau precontractate încă din 2006, când lucrările încă nici nu înce­pu­seră. Construcţia a demarat la sfârşitul anului 2006 şi a fost finalizată oficial în pri­mele luni din 2010, perioadă în care cos­turile de construcţie erau extrem de ridi­cate şi au ajuns la circa 1.000 de euro/mp în Asmita.

"Faţă de alte proiecte din piaţă, Asmita nu a vândut pachete mari către investitori, de aceea ritmul de vânzare a fost mai lent, iar investitorii nu au avut un colac de salvare cum s-a întâmplat în alte proiecte", mai spune Păun de la Colliers.

Dezvoltatorii ajunseseră să ceară 1.600 de euro/metrul pătrat construit, circa 130.000 de euro pentru aparta­men­tele cu două camere, iar după începerea crizei pretenţiile au scăzut spre 1.300 de euro/metrul pătrat.

"Preţurile au scăzut în criză cu 40-50% şi cineva trebuie să-şi asume pier­­­de­rile. Intenţiile băncii sunt de a re­or­ganiza fir­ma şi există disponibilitate pen­tru dia­log, astfel ca şi debitoarea să-şi ma­xi­mi­ze­ze averea prin vânzările in­di­vi­dua­le, de­oarece este puţin probabil ca pro­iectul să fie vândut "în bloc". În zece zile de la notificare administratorii va tre­bui să ne pună la dispoziţie docu­men­te­le şi cred că vor avea o surpriză când vor vedea că le-a fost ridicat dreptul de ad­ministrare", explică Borza.

Care sunt scenariile?

Ca urmare a deschiderii procedurii de insolvenţă, singura certitudine este faptul că administratorul judiciar şi cre­di­torii intenţionează să valorifice cât mai rapid şi pentru un preţ cât mai bun cele 400 de apartamente rămase.

Acest lucru se poate întâmpla în cadrul procedurii de reorganizare dacă reprezentanţii Asmita Gardens vor veni cu un plan concret în acest sens, sau în urma deschiderii procedurii de fali­ment, cum s-a întâmplat în cazul cen­trelor comerciale City Mall şi Tiago Oradea.

În faliment, pentru a grăbi pro­cedura de lichidare judiciară, în cazul în care nu sunt investitori interesaţi de achiziţia apartamentelor, cre­di­torul ma­joritar - Alpha Bank - ar pu­tea cum­păra printr-un vehicul special activele Asmita pentru a le putea valo­rifica ulterior, în afara procedurii.

Asmita nu este primul proiect de apar­­tamente intrat în insolvenţă, în ultimii ani ansambluri precum Plano­ra­ma din Colentina sau My Dream Pipe­ra confruntându-se cu situaţii ase­mănătoare.

  • 2006

mai - este anunţată începerea dezvoltării proiectului Asmita, format din şapte turnuri cu aproape 800 de apartamente.

octombrie - grupul indian Asmita vinde 50% din proiect fondului de investiţii ECDC şi obţine o finanţare de 70 mil. euro de la Alpha Bank.

  • 2007

octombrie - reprezentanţii Colliers anunţă atingerea unui ritm de vânzări de un apartament pe zi, peste 300 de locuinţe fiind contractate.

  • 2008

iunie - reprezentanţii ECDC spun că aceasta a fost ultima lună în care vânzările au decurs conform planului, jumătate din locuinţe fiind contractate.

  • 2009

aprilie - Strabag suspendă lucrările pentru circa o lună, reclamând restanţe de 20 mil. euro.

iulie - reprezentanţii de vânzări estimează că vor vinde în 3-4 ani ultimele 300 de apartamente din cadrul proiectului. Numărul acestora a crescut după ce unii clienţi nu au finalizat achiziţiile.

  • 2010

martie 2010 - construcţia primei etape este finalizată oficial, primele 135 de familii preluându-şi apartamentele.

  • 2011

martie - echipa de vânzări a proiectului părăseşte proiectul; dezvoltatorii încearcă să restructureze finanţarea.

octombrie - Alpha Bank solicită intrarea în insolvenţă a firmei Asmita Gardens.

7 noiembrie - Tribunalul Bucureşti decide intrarea în insolvenţă a firmei şi desemnează Euro Insol administrator judiciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO