Companii

Firma franceză Filasa investeşte în 12 parcuri eoliene în Suceava

Firma franceză Filasa investeşte în 12 parcuri eoliene din Suceava

Foto: Shutterstok

Autor: Tibi Bujdei

17.11.2011, 15:44 941

Firma cu capital francez Filasa a inaugurat, joi, în localitatea suceveană Ciprian Porumbescu, deschiderea proiectului de investiţie în 12 parcuri eoliene în valoare de 780 de milioane de euro, ce se va face în nouă comune din judeţul Suceava.

Directorul de proiect Eolenvest, Bogdan Buzdugan, a declarat că cele 12 parcuri eoliene vor fi grupate pe opt localităţi din zona Suceava-Gura Humorului-Fălticeni, cu o putere instalată de 429 MW/h, în timp ce în comuna Udeşti va fi realizat un parc eolian cu o putere instalată de 90 de MW/h, scrie Mediafax.

El a subliniat că, având o putere instalată totală de 519 MW/h, acesta va fi cel mai mare parc eolian din ţară.

Directorul general al Filasa International, Bernard Esquirol, a declarat, la rândul său, că s-a ajuns în momentul începerii efective a investiţiei după doi ani în care s-au făcut studii specifice, proiectarea sau construcţia sediului de birouri.

El a subliniat că prin această investiţie firma franceză îşi propune să facă profit, dar şi să contribuie la atingerea obiectivelor stabilite de UE pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.

Esquirol a subliniat că autorităţile locale care sunt partenere ale proiectului vor avea de câştigat atât prin contractul de parteneriat cât şi prin taxele şi impozitele locale ce vor fi încasate suplimentar.

Prezent la această deschidere, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este cea mai mare investiţie din judeţul Suceava care contribuie la independenţa energetică a ţării.

"România face un pas important în asigurarea independenţei energetice ceea ce înseamnă dezvoltare, perspective, viziune clară că poţi să te angajezi în investiţii", a spus Flutur.

El le-a urat reprezentanţilor investitorilor "vânt în elice".

Directorul de proiect a mai precizat că, până în prezent, au fost create 50 de locuri de muncă, iar prin această investiţie vor fi create aproximativ o mie de locuri de muncă pentru lucrările de construcţie, dar că pentruexploatare numărul locurilor de muncă va fi redus întrucât instalaţiile sunt automatizate.

El a apreciat că primele turbine vor intra în faza de testare la sfârşitul anului viitor.

Totodată, Bogdan Buzdugan a spus că prin parcurile eoliene dezvoltate în România, firma va avea o capacitate instalată de peste o mie de MW/h, ceea ce reprezintă 2-3 la sută din producţia de energie electrică a ţării.

Buzdugan a precizat că reţeaua naţională de transport a energiei electrice este mult rămasă în urmă şi că România trebuie să construiască o linie de transport a energiei electrice de 400 de MW pe traseul Suceava-Cluj, conform acordului cu Uniunea Europeană, dar că studiile de fezabilitate au arătat că această linie nu are ce transporta, iar în urma investiţiei Filasa se va putea transporta astfel energie electrică produsă în Suceava.

El a mai spus că pentru preluarea energiei electrice în sistemul naţional, firma franceză va investi în realizarea unei linii de 400 de MW pe o lungime de 10-12 kilometri, de la punctul central al parcului până în punctul de transformare din Suceava de unde va fi preluată de linia Suceava-Cluj.

Până în prezent, firma franceză a investit 6,2 milioane de euro în studii şi proiecte tehnice şi construcţia sediului administrativ.

Taxele pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie pentru primele şase proiecte se ridică la 840.000 de euro, iar pentru celelalte la 1,5 milioane de euro.

Cele 12 parcuri eoliene vor fi construite în nouă localităţi sucevene, Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câmpului, Drăgoieşti, Berchişeşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti, pe o suprafaţă totală de 4.000 de hectare, fiecare parc eolian având între 350 şi 400 de hectare.

În parcurile eoliene vor fi instalate turbine produse de firma Vestas cu putere instalată de 3 Mw fiecare, care vor fi instalate pe stâlpi de 120 de metri înălţime, palele elicelor fiind de 45 de metri, până în prezent în lume fiind instalate doar şapte asemenea turbine, a precizat Buzdugan.

Potrivit studiilor firmei franceze în localităţile unde vor fi amplasate aceste parcuri eoliene intensitatea vântului este de 6,5-7 metri/secundă, câte 2.800-3.000 de ore pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO