Companii

Firmele franceze vin dupa mirosul de la Distrigaz

23.06.2005, 19:04 40

Dupa modelul concernului Renault, care a adus investitii pe orizontala in industria romåneasca dupa achizitionarea Dacia Pitesti, grupul francez Mecelec, producator de echipamente pentru distributia de gaz, a deschis un punct de productie la Cluj. Noua firma, numita MPC, aduce initial o investitie de 250.000 de euro si este realizata prin colaborarea cu firma franco-romåna Energobit, care va detine 5% din MPC.

a??Le-am oferit celor de la MPC un spatiu de aproximativ 700 de metri patrati pe platforma noastra. Mecelec este principalul furnizor de firide pentru Gaz de France, iar prin noua facilitate de productie compania intentioneaza sa fie principalul furnizor pentru Distrigaz Sud, dar pentru inceput se va lucra pentru exporta??, a declarat Pascal Fesneau, director general al Energom, membra a grupului Energobit. Potrivit reprezentantilor firmei franco-romåne, MPC estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2 milioane de euro.

Francezii de la Gaz de France au achizitionat 51% din actiunile Distrigaz Sud, pachetul majoritar al companiei romånesti fiind preluat printr-o tranzactie in valoare de 311 milioane de euro.

Conform conducerii Gaz de France, strategia de management vizeaza consolidarea si extinderea operatiunilor in Romånia, grupul fiind interesat atåt de privatizarea distributiei de electricitate Electrica Muntenia Sud, cåt si de o eventuala preluare a producatorului de gaze Romgaz Medias. Energobit a intrat pe piata din Romånia in 1990, grupul Energobit fiind compus din Energom care produce automatizari industriale si confectii metalice; Energobit Prod, producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune; Energobit Schreder pentru echipamente de iluminat stradal si industrial; Energobit Control Systems pentru partea de IT; Enex specializata in consultanta si Energolux, firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior.

Pe piata echipamentelor electrice grupul detine o cota de piata de 9-11%. Pe plan international grupul Mecelec este prezent in Franta si Spania, iar in 2004 a inregistrat o cifra de afaceri de 30 mil. euro. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO