Companii

Firmele mici sunt primele vinovate că le-a lovit din plin criza, spun economiştii

Firmele mici sunt primele vinovate că le-a lovit din plin criza, spun economiştii

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

19.10.2010, 23:45 33

Micii întreprinzători au acum probleme pentru că în anii buni aieconomiei au fost mai preocupaţi să îşi diminueze artificialprofiturile sau să atragă bani de la stat decât să îşi consolidezeafacerile, afirmă economiştii.

"În realitate imaginea lor financiară este mai bună, dar încearcăcumva să cosmetizeze pentru a obţine nişte beneficii fiscale. Cândo bancă se uită, iar contul de profit şi pierdere nu arată preagrozav (...) evident că standardele de creditare sunt mai dure.Discutăm de cifre pe cifrele din contabilitate", a spus IonuţDumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, care ocupă şi funcţiade preşedinte al consiliului fiscal, la un seminar organizat deCentrul Român pentru Politici Eco­nomice (CEROPE).

Firmele mici şi mijlocii (IMM) au fost cel mai puternic afectate decriză, în condiţiile în care nu au avut rezerve şi nici puterea dea obţine economii prin reducerea costurilor. Situaţia lor dramaticăse oglindeşte şi în bilanţurile băncilor, unde creditele pentruacest sector au cea mai proastă calitate şi continuă să seînrăutăţească.
El a adăugat că un alt aspect care limitează accesul IMM-urilor lafinanţare este că au o continuitate destul de scăzută a activităţiieconomice.

"Foarte multe companii mici şi mijlocii îşi schimbă foarte dessectorul de activitate şi unele dintre ele chiar substanţial săzicem. Circa 10% din companiile micro şi-au schimbat activitatea în2009 faţă de 2008, iar domeniul s-a modificat substanţial şi destulde rapid, ceea ce creează o problemă de predictibilitate. Dacă anulacesta produci pălării şi la anul cuie, este cam greu să ai oanumită predictabilitate în ceea ce priveşte activitatea taeconomică", a arătat Dumitru.

Printre factorii care influenţează negativ finanţarea IMM-urilor,Dumitru a enumerat şi angajamentul redus al acţionarilor faţă decel existent în sectorul companiilor.
La rândul său, Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politicămonetară al guvernatorului BNR, spune că micii întreprinzători au oparte din vină pentru situaţia dificilă în care se află.
"Cred că sectorul IMM-urilor este foarte vitregit acum, în perioadăde criză, dar în mare măsură i se datorează această vitregie. De 20de ani am fost cu ochii pe acest sector. Toate abordările legate destimularea sectorului IMM-urilor în România s-au bazat pe accesareaunor resurse din fonduri publice de către ele", a spus Croitoru.Consilierul guvernatorului BNR consideră că o asemenea abordare nupoate stimula sectorul IMM-urilor.

Valentin Lazea, preşedintele consi­liului director al CEROPE şieconomistul-şef al BNR, spune că firmele mici nu se implicăsuficient nici în absorbţia fondurilor europene, proiectele deinvestiţii pentru care încearcă să obţină finanţări fiind în multecazuri nebancabile.

El susţine că s-au semnat contracte pentru 64% din valoarea totală,în timp ce plăţile făcute acoperă 12% din totalul valorii. "Odiferenţă uriaşă între contractele semnate şi plăţi. Nu cred căputem bănui numai birocraţia UE şi de la Bucureşti pentru aceastădiscrepanţă. Cred că sunt multe proiecte făcute la comandă, multedintre ele nebancabile, ca să iasă la număr, de diverse entităţi,inclusiv IMM-uri, cu ajutorul consultanţilor mai mult sau mai puţincalificaţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO