Companii

Florescu si-a luat om pe terenuri cu patru ani de Colliers

22.10.2009, 23:17 176

Horatiu Florescu, presedinte si actionar al firmei deconsultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank, l-a recrutat dela inceputul acestei luni pe Ionut Petcu, 28 de ani, care a lucrattimp de patru ani in cadrul firmei Colliers International, de undea plecat si Florescu.

Petcu a ocupat pozitia de senior consultant in cadrul Colliers,de unde a plecat in luna martie a acestui an, iar in cadrul TheAdvisers va coordona activitatea departamentului de terenuri, incare la ora actuala este singurul angajat.

In perioada in care a lucrat la Colliers Petcu a fost implicatin tranzactii precum achizitia de catre grupul spaniol GEA Prasa aterenului fostei fabrici de ulei Muntenia sau afacerile prin carecompania Grupo Lar a cumparat terenurile pentru constructiaansamblului rezidential Serena si a unui alt proiect in zonaPolitehnica.

"Dezvoltatorii imobiliari par mai agitati decat erau lainceputul anului. Cei interesati sa cumpere sunt in primul randcompaniile care au reusit sa faca un exit inainte de criza si acumvor sa inceapa alte proiecte, companii care au lucrat foarte multcu fonduri proprii si au fost moderate, fara a se intinde la preamulte proiecte", spune Petcu.

El apreciaza ca preturile terenurilor au scazut fata de maximeleatinse la sfarsitul anului 2007 cu circa 30-40% in zonele centralesi cu 50-60% in cartiere precum Militari sau Drumul Taberei, iaracum achizitiile se vor face numai cu fonduri proprii, deoarecebancile nici nu mai vor sa auda de imprumuturi pentru achizitii deterenuri. "Majoritatea dezvoltatorilor cauta terenuri pentrubirouri. Interesul pentru rezidential este foarte mic si in generalse cauta terenuri pentru proiecte mici, de lux, respectiv suprafetede cel mult 1.000 de metri patrati", mai spune Petcu.

Brokerul spune ca din primavara anului 2008 nu s-au mai facuttranzactii cu terenuri, cu exceptia celor incepute anterior,aceasta fiind prima piata care a fost lovita de criza.

"Cred ca vom asista la o crestere a numarului de tranzactii cuterenuri in urmatoarea perioada pentru cladiri de birouri, terenuribune, in zone cu accesibilitate, dar si in piata logistica. Daca neuitam atent, observam ca acestea sunt pietele care au incetinit,dar nu s-au oprit", spune si Horatiu Florescu.

El spune ca firma pe care o conduce de la jumatatea acestui anva avea in urmatoarea perioada si un departament de evaluare, iarobiectivul este ca pana la sfarsitul anului firma sa numere 25 deangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO