Companii

Flori olandeze cu parfum de bacterii dăunătoare: ANAF blochează în vămi toate transporturile

Autor: Ioana David

19.09.2011, 00:00 351

Toate importurile de plante, seminţe şi bulbi provenind din ţările Uniunii Europene sunt blocate în vămi în urma unor suspiciuni privind existenţa unor organisme de carantină, adică a unor organisme dăunătoare pentru plante.

"11 TIR-uri au fost indisponibilizate (blocate până la aflarea rezoltatelor analizelor - n.red.) de ieri (sămbătă - n.red.) până acum (duminică ora 17 :00 - n.red.), iar dintre acestea două au fost confiscate pentru că nu aveau actele în regulă », a spus Sabina Zereş, directorul de comunicare al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Ea a precizat că indisponibilizarea s-a făcut printr-un ordin al preşedintelui ANAF, singura entitate în măsură să ia o astfel de decizie, din cauza acestor suspiciuni privind existenţa unor organisme dăunătoare. Cele mai multe transporturi de plante, seminţe şi bulbi provin din Olanda.

Problemele au început vineri seara când un TIR olandez încărcat cu plante, seminţe şi bulbi a fost indisponibilizat în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, după ce analizele preliminare făcute de Serviciul Fitosanitar al Direcţiei Agricole Bihor au relevat prezenţa unei bacterii periculoase, susţinea şeful Gărzii Financiare Bihor, Călin Gal, citat de Mediafax. Potrivit aceleiaşi surse, bateriile sunt periculoase pentru sănătate.

Analizele s-au extins sâmbătă şi la depozit din judeţul Ilfov în care se aflau zeci de tone de seminţe de flori şi bulbi aduse din Olanda, potrivit Mediafax.

Conform aceleiaşi surse, inspectorii au constatat că transportul fusese comandat de o firmă care era însă desfiinţată de mai mulţi ani şi că unele etichete conţineau menţiuni referitoare la substanţe interzise şi periculoase. Din cutiile în care se afla marfa au fost prelevate probe care vor fi analizate, rezultatul lor urmând să fie făcut public în următoarele două - trei zile.

Elena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF), declara, citată de Mediafax, că toate aceste transporturi provenind din Olanda, conţinând seminţe şi flori sunt verificate în cadrul unui control de rutină.

Astfel, echipe ale Agenţiei s-au deplasat în vămile unde se află aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmând să fie aflate în două - trei zile. Probele vor fi analizate în laboratorul central al ANF.

Controale actuale din vămi au loc după ce pe 12 septembrie, Garda Financiară din Bucureşti a derulat alte controale la comercianţii care vindeau flori.

Până ieri după-amiază Ministerul Sănătăţii nu emisese nicio atenţionare legată de circulaţia vreunei bacterii periculoase pe teritoriul României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO