Companii

Fondatorul Blue Air negociaza vanzarea cu Aegean Airlines

04.09.2007, 18:53 77

Cel mai mare operator low cost de pe piata locala, Blue Air, cu capital integral romanesc, negociaza vanzarea cu compania aeriana elena Aegean Airlines pentru peste 30 de milioane de euro, potrivit lui Nelu Iordache, actionarul majoritar si fondatorul companiei. Conform unor surse din piata, partile ar fi ajuns deja la un acord, cu circa o luna in urma.
"Am inceput negocierile cu Aegean Airlines in martie-aprilie, dar s-au cam dezumflat. Pana la sarsitul lunii septembrie vom sti sigur daca va fi o tranzactie sau nu", a spus Nelu Iordache, actionarul companiei.
El a precizat ca Aegean Airlines este singura companie cu care negociaza vanzarea Blue Air.
Pe de alta parte, reprezentantii companiei Blue Air sustin ca negocierile nu se poarta numai cu operatorul aerian Aegean. "Purtam negocieri de mai mult timp cu diferite fonduri de investitii si companii straine privind o colaborare pe termen lung. Niciuna dintre aceste negocieri nu s-a definitivat, Blue Air pastrand si optiunea de listare la Bursa", precizeaza reprezentantii companiei.
Decizia lui Iordache de a vinde compania vine dupa ce mai multe low-cost-uri au atacat piata romaneasca.
Flota Blue Air include patru avioane Boeing, ultimul fiind achizitionat in 2006.
Blue Air este prima companie low-cost din Romania si si-a inceput activitatea in decembrie 2004. Operatorul de transport aerian a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, dublu fata de 2005, mizand in acest an pe venituri de 80 de milioane euro. Cu toate acestea, profitul companiei este foarte scazut, ajungand anul trecut la doar 105.000 de euro, potrivit Ministerului Finantelor.
Aegean Airlines este o companie aeriana greceasca infiintata in 1987, sub numele de Aegean Aviation, iar in 1994 a fost cumparata de grupul Vasilakis. In anul 2000, Aegean a cumparat operatorul Air Greece.
Aegean Airlines a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 209 milioane de euro, potrivit Forbes. Pana in momentul inchiderii editiei reprezentantii Aegean nu au dat nicio declaratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO