Companii

Fondul britanic EEPF spune ca are 20 mil. euro pentru trei achizitii

24.08.2007, 17:48 20

Fondul de investitii imobiliare Eastern European Property Fund (EEPF), listat pe bursa AIM de la Londra, intentioneaza sa achizitioneaze pana la sfarsitul acestui an trei proprietati imobiliare in Capitala, cu o valoare cumulata de pana la 20 mil. euro.
"Estimam ca in urmatoarele trei luni vom realiza inca trei achizitii pe piata locala, cu o valoare cumulata de pana in 20 de milioane de euro. Doua dintre proiecte sunt imobile finalizate de retail, iar a treia este o achizitie forward-purchase a unui centru logistic. Toate achizitiile vor fi realizate la randamente cuprinse intre 9 si 10%", a declarat pentru ZF Oliver Cadogan, finance director al firmei Active Property Investments Limited si membru al comitetului investitional al EEPF, responsabil cu investitiile in Bucuresti.
Compania urmareste extinderea activitatii pe piata locala, pastrand totodata randamentele investitiilor la un randament ridicat, pe gustul actionarilor. Investitiile britanicilor sunt realizate la randamente mult peste media pietei, la nivelul din anii 2005-2006, in conditiile in care proiectele de mari dimensiuni, situate in zone centrale si catalogate high-class, sunt tranzactionate la randamente de circa 6,5% sau chiar mai jos.
"Yieldurile (randamentele investitionale - n.red.) trebuie sa fie in stricta legatura cu dobanzile. Daca dobanzile ar fi la un nivel de 3-4% pentru mai multi ani, nu ar fi nicio problema sa faci investitii la yield de 6%. Totodata, chiriile sunt deja destul de mari in Bucuresti, astfel ca e putin probabil sa mai creasca semnificativ", explica reprezentantul EEPF.
EEPF a strans la inceputul acestui an 20 de milioane de lire sterline (aproape 30 mil. euro) de la bursa din Londra pentru investitii in Turcia, Romania, Bulgaria si Ucraina, fonduri cheltuite integral. Singura investitie realizata in Romania a fost preluarea depozitelor Transalkim din sudul Bucurestiului, in urma unei mutari de circa 4,3 milioane de euro.
"Tranzactia a fost de tipul sale and lease back, chiria medie in spatiile de depozitare cu o suprafata de circa 12.000 de metri patrati fiind sub 4 euro/metrul patrat/luna. Randamentul investitiei a fost de 10,3%, in euro. Ne uitam de circa doi ani la piata locala si am remarcat un deficit important de spatii logistice si chiar de birouri, in ciuda unor proiecte importante aflate in derulare", a adaugat Cadogan.
Investitiile companiei s-au concentrat pana in prezent pe piata din Turcia. EEPF a realizat cate o investitie in Romania si Bulgaria, in timp ce Ucraina a fost ocolita pana in prezent, din cauza riscurilor pe care le prezinta.
"Durata fondului este de minimum sapte ani, dar am putea fi prezenti si pe o perioada mai lunga deoarece suntem proprietari pe termen lung. Ne aflam in discutii cu banci din Grecia si Austria pentru finantarea proiectelor, iar in scurt timp vom solicita noi fonduri de la bursa de la Londra. Ne propunem ca in decurs de trei ani sa ajungem la un fond de 500 de milioane de euro, incluzand imprumuturile", a precizat managerul EEPF.
Cadoga este un irlandez de 32 de ani, care a lucrat timp de cinci ani in cadrul PriceWaterhouseCoopers, dupa care s-a mutat in Londra, unde a lucrat timp de trei ani in real estate.
Investitorii britanici sunt printre cei mai activi jucatori de pe piata locala de real estate, valoarea totala a proiectelor detinute sau aflate in diferite stadii de dezvoltare depasind un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO