Companii

Fondul PEF V a castigat 38 mil. euro din afacerea Artima

30.10.2007, 19:59 29

Fondul de private equity Polish Enterprise Fund V (PEF V) a vandut reteaua de supermarketuri Artima retailerului francez Carrefour, pentru o suma de 55 mil. euro, de peste trei ori mai mare decat investitia realizata in aceasta afacere.
"In 2005, Enterprise Investors a investit in Artima 17 milioane de euro prin Polish Enterprise Fund V (PEF V). Aceasta investitie nu a fost urmata de majorari de capital sau de alte forme de investitie din partea fondului. Dezvoltarea lantului de supermarketuri in perioada in care EI a fost actionar s-a realizat exclusiv din resursele proprii ale companiei", au declarat reprezentantii Enterprise Investors. Ei au afirmat ca fondul cauta in mod activ companii locale cu potential, in care ar putea investi intre 20 si 60 mil. euro.
Pe piata romaneasca, tranzactia marcheaza intrarea companiei franceze pe segmentul supermarketurilor, cele 21 de magazine Artima urmand sa fie rebranduite Carrefour dupa validarea tranzactiei de catre Consiliul Concurentei.
Retailerul francez a intrat in negocieri de achizitie a supermarketurilor Artima in luna septembrie, dupa ce Enterprise Investors a inceput procesul de evaluare a retelei cu ajutorul consultantului financiar Pricewaterhouse Coopers.
Consultantul juridic al fondului in aceasta tranzactie a fost Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA, iar Carrefour a lucrat cu avocatii de la Tuca, Zbarcea si Asociatii.
Reteaua Artima a fost infiintata in 2001 de omul de afaceri Florentin Banu. In 2005, reteaua a fost cumparata de Enterprise Investors, pentru 17 milioane euro, si extinsa ulterior tranzactiei de la 14 la 21 de unitati localizate in principal in vestul tarii. Artima mizeaza pe vanzari nete de 95 mil. euro in acest an, valoare tripla fata de cea inregistrata in anul 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO