Companii

Ford a anuntat restructurari masive

30.11.2001, 00:00 13



Ford a decis o reorganizare generala a activitatilor sale din America de Nord, care implica inchiderea sau restructurarea uzinelor si concedierea a mii de salariati si orientarea pe activitatile de baza.

Cele mai importante elemente ale restructurarii - care vor fi prezentate conducerii companiei, spre aprobare, la mijlocul lui decembrie - au fost hotarate dupa demiterea lui Jac Nasser din functia de director executiv.

Bill Ford, presedintele consiliului de administratie al companiei, stranepot al lui Henry Ford, a hotarat aceasta demitere ca urmare a pierderilor crescande pe care le-a inregistrat compania, al doilea mare producator de masini din lume.

"Conducerea va analiza in detaliu care este cea mai buna strategie pentru a rezista pe aceasta piata in declin", a spus un membru al conducerii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Ford a pierdut 1,53 miliarde de dolari din activitatile sale din America de Nord in primele noua luni ale anului, in comparatie cu un profit de 4,28 de miliarde inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Reorganizarea Ford va urmari patru mari directii: costurile ridicate, capacitatea de productie, dezvoltarea produselor si calitatea.

Jim Padilla, seful filialei nord-americane a companiei, va trimite recomandarile sale, pentru fiecare din aceste directii, luna viitoare. Intreaga reorganizare va fi pusa in discutie la nivelul conducerii companiei in ianuarie anul viitor.

Orele suplimentare din numeroase uzine vor fi anulate si vor fi concediati 8.000 de angajati cu functii de conducere-"white collars", adica 20 % din total acestora.

Restructurarea filialei americane va urma, dupa cat se pare, strategia europeana unde Ford a redus numarul uzinelor de 11 la sase si costurile cu 900 milioane $ in ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO