Companii

Ford, in discutii cu Tiriac pentru preluarea Romcar

21.05.2008, 20:24 24

Romcar, actualul importator al Ford pe piata locala si parte a Grupului Tiriac, ar putea fi achizitionat in acest an de catre Ford Europa, noul proprietar al uzinei de automobile din Craiova.
"Ford se afla in negocieri cu Ion Tiriac in vederea achizitiei Romcar. Cel mai probabil contractul va fi semnat in urmatoarele trei luni, iar in termen de un an Ford va prelua complet activitatea de import", au declarat pentru ZF surse din piata.
Potrivit acelorasi surse, Tiriac ar putea obtine din vanzarea importatorului aproximativ 10-11 milioane de euro.
Oficialii Tiriac Auto nu au dorit sa comenteze pe baza acestui subiect.
Stephen Odell, actualul director operational al Ford Europa a declarat anterior pentru ZF ca exista negocieri intre Ford Motor Company si omul de afaceri Ion Tiriac.
"Romcar nu a fost achizitionat de catre Ford", a declarat Catalin Gavra, directorul general al Romcar, care nu a dorit sa comenteze daca in perioada urmatoare Ford va prelua sau nu Romcar.
Reprezentantii Ford Europa nu au confirmat informatia, subliniind ca negocierile pot avea si alt scop, in afara achizitiei.
Atunci cand DaimlerChrysler Romania (actuala Mercedes-Benz Romania) a preluat activitatea de import la
1 ianuarie 2007, Autorom, compania detinuta de Ion Tiriac, a devenit parte a noii entitati, omul de afaceri roman avand in prezent 49% din actiunile Mercedes Benz Romania.
Cifra de afaceri a Romcar estimata pentru acest an este de peste 340 de milioane de euro, in crestere cu 24% in comparatie cu 2007, in timp ce planul de vanzari este de 26.000 de autovehicule, cu 20% peste nivelul inregistrat anul trecut.
Compania Ford ar putea fi interesata inclusiv de achizitia principalilor dealeri din tara, precum Romcar Motors - parte a Tiriac Auto, BDT si Colina Motors.
La nivel european, Ford detine in totalitate dealeri ai marcii, precum Polar Ford in Marea Britanie, care este parte a Ford Retail Group, potrivit informatiilor de pe site-ul oficial al constructorului american.
Ford, care in prezent detine 72,4% din actiunile Automobile Craiova, doreste sa preia participatia de 22,06% din capitalul companiei detinuta de SIF Oltenia, dar si participatiile celorlalti actionari minoritari la un pret pe actiune similar cu cel oferit AVAS la privatizare. Raspunsul din partea acestora este asteptat de catre compania americana pana la data de 25 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO