Companii

Ford trimite cativa observatori sa lucreze cu actuala conducere de la Craiova

25.09.2007, 18:54 18

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trimite Comisiei Europene (CE), pana la sfarsitul lunii octombrie, notificarea tranzactiei prin care Ford a preluat 72,4% din capitalul Automobile Craiova, a declarat ieri presedintele comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu.
"Notificarea va fi trimisa in cursul lunii octombrie. Exista trei colective care lucreaza in prezent la documentatia destul de elaborata, inclusiv contractul de privatizare si tot ce se refera la acordarea ajutoarelor de stat", a afirmat Vladescu.
Comisia de privatizare a impus ca termen limita de transmitere a notificarii data de 30 octombrie, a spus Vladescu. El a afirmat ca finalizarea tranzactiei va avea loc dupa aprobarea autoritatilor de la Bruxelles si dupa ce vor fi indeplinite conditiile de prefinalizare din contractul de privatizare, printre care acordul cu General Motors pentru furnizarea de piese de schimb si componente pentru autoturismele Daewoo fabricate la Craiova si avizul Ford in ceea ce priveste concentrarea economica din partea autoritatilor de concurenta.
Vladescu a amintit ca Ford va prelua doar uzina auto si terenul aferent acesteia, urmand ca celelalte active sa fie trecute la o noua societate care va fi controlata de AVAS si actionarii minoritari. Actionarii minoritari vor avea optiunea vanzarii pe bursa a titlurilor detinute la viitoarea firma.
"AVAS va decide formula prin care vor fi vandute sau valorificate activele din noua societate", a spus Vladescu.
AVAS va prelua pachetele actionarilor minoritari ai Automobile Craiova in schimbul unor titluri la alte societati de stat si va vinde actiunile Automobile catre Ford la pretul pe actiune la care producatorul american a incheiat contractul de privatizare.
Vladescu a spus ca nu a fost inca definitivata lista cu societatile la care actionarii minoritari vor primi participatii in schimbul titlurilor Automobile, precizand ca aceasta va fi facuta publica la data tranzactiei propriu-zise.
Intrebat de ce AVAS nu a stabilit, prin contract, sanctiuni companiei Ford in cazul in care producatorul nu va atinge un grad de integrare a productiei de minimum 60%, Vladescu a mentionat ca o astfel de clauza contravine legislatiei europene.
Ford va incerca sa depaseasca pragul de 60% prin atragerea de furnizori de echipamente, acesta fiind un obiectiv cheie in dezvoltarea noului model care va produs la Craiova de compania americana, a declarat ieri Lyle Watters, reprezentant al firmei.
Potrivit lui Vladescu, printre furnizorii din Romania ai fabricii de la Craiova se vor regasi un producator de anvelope din Slatina si o unitate de productie a scaunelor. Watters a mentionat ca la finele acestui an Ford va trimite cativa observatori care vor lucra cu actuala conducere a companiei de la Craiova, urmand ca din ianuarie 2008 mai multi reprezentanti sa ajunga in Romania. Potrivit acestuia, echipa Ford va fi condusa de Dionisio di Campos.
Oficialul Ford a completat afirmand ca viitorul model produs la Craiova va fi destinat 90% catre export. Watters a precizat ca la uzina de la Craiova Ford nu va aduce liniile tehnologice utilizate la fabricile din SUA ale producatorului auto.
AVAS a facut public contractul de privatizare, cu exceptia unor anexe, printre care se regaseste planul de afaceri al Ford si programul de restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO