Companii

Fostul actionar al Gourmet isi face "cooperativa"

13.06.2005, 19:08 32

Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si fost actionar al producatorului de mezeluri Gourmet, a pus bazele unei Cooperative Agricole pentru cresterea porcilor in care se vor investi in prima faza 10 milioane de euro.

"Cooperativa este formata numai din persoane fizice implicate in cresterea animalelor si sectorul vegetal sau care urmeaza sa investeasca in sectorul de crestere a porcilor. Pentru primul an vom finaliza investitii pentru crearea de adaposturi pentru circa 100.000 de capete. Investitia totala se ridica la circa 10 mil. euro, din care jumatate fonduri SAPARD, finantarea proprie a fermierilor 1,5 mil. euro, iar 3,5 mil. euro credite pe 5 ani. La acestea se adauga abatorul, care va fi finalizat in decembrie, o investitie de 2,3 mil. euro", spune Lungu, presedintele Cooperativei Agricole.

Noua entitate, care este constituita pe legea cooperativelor agricole, grupeaza deja cateva zeci de membri. Lungu spune ca fermierii intrati in cooperativa au avantajele unor preturi de achizitie mai mici, imprumuturi mai ieftine de la banci si piata de desfacere mai sigura.

Pentru anii urmatori, Cooperativa Agricola estimeaza investitii in ferme de reproductie, un al doilea abator si ingrasatorii pentru circa un milion de capete.

"Banca partenera pentru acest proiect este BCR. Mai suntem in discutii cu inca doua societati financiare", spune Lungu.

Un proiect similar - de reunire a micilor producatori - , dar intr-o alta structura, a fost initiat de omul de afaceri Jean Valvis, de la compania de lactate LaDorna, care ofera fermierilor finantare pentru construirea de adaposturi de animale in schimbul livrarii ulterioare de lapte. Anul trecut, piata carnii de porc a fost traversat o perioada foarte dificila pana in luna mai cand Polonia a intrat in UE si nu a mai exportat carne subventionata in Romania.

Piata este acum stabila din punctul de vedere al fluctuatiilor de pret, dar din cauza ofertei foarte scazute atat cantitativ, cat si calitativ preturile se situeaza la niveluri superioare celor europene.

Piata carnii de porc atinge circa 300.000 de tone din care mai mult de jumatate este suplinita din importuri, pe fondul unor producatori interni de mici dimensiuni.

Lungu a ocupat in fosta guvernare pozitia de secretar de stat si si-a vandut un pachet de actiuni minoritar pe care il detinea la producatorul de mezeluri Gourmet catre un jucator important de pe aceasta piata: Caroli.

Termenul de cooperativa inca mai da "fiori" fermierilor romani insa in Europa, Japonia si America nu exista fermieri care sa nu faca parte din cel putin o cooperativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO