Companii

Francezii preiau 100% din Auchan

19.01.2009, 18:42 23

Retailerul Auchan deschide lista tranzactiilor din acest an din Romania prin preluarea unui pachet de 51% din operatorul retelei locale de hipermarketuri Auchan de la 11 investitori persoane fizice, cu participatii indirecte in companie.

Pachetul de 51% din actiunile MGV Distri-Hiper SA, operatorul Auchan Romania, a fost evaluat la 40 mil. euro, au declarat pentru ZF surse din piata. Aceasta este a doua mare tranzactie din comertul romanesc, dupa achizitia supermarketurilor Artima de catre Carrefour, in 2007, pentru suma de 55 mil. euro. La o valoare a vanzarilor estimata la 250 mil. euro pentru 2008, cele 80 mil. euro la care a fost evaluata afacerea Auchan in Romania inseamna 0,32 din cifra de afaceri, substantial sub ultima tranzactie din acest sector - preluarea Artima de catre Carrefour, realizata in toamna anului 2007. MGV Distri-Hiper SA opereaza in prezent 6 hipermarketuri si un supermarket.
Cel care a adus Auchan pe piata romaneasca este Regis Mougel, actualul director al retelei locale si unul dintre actionarii principali ai operatorului, inainte de preluarea integrala a acestuia de catre retailerul francez. El a primit circa 15 mil. euro pe pachetul sau de 19% din actiuni (detinute indirect) la MGV Distri Hiper, potrivit estimarilor ZF.
Francezul de 45 de ani, cu o experienta de 20 de ani in comert, a venit in Romania in 2001, pentru a conduce echipa care a pus bazele retelei de hipermarketuri Cora la nivel local.
Trei ani mai tarziu, toata echipa de conducere a fost demisa de catre actionarii Cora, iar in 2005 Mougel si alti zece investitori straini si romani, majoritatea fosti directori din cadrul retelei, au incheiat un parteneriat cu lantul francez de hipermarketuri Auchan, pentru a-l aduce in Romania.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO