Companii

Fulga a vandut cu 50% mai mult anul trecut

27.01.2006, 20:26 24

Albalact si-a majorat productia si cota de piata si vrea sa investeasca intr-o noua fabrica de lactate.

Compania Albalact din Alba- Iulia - detinatoarea brandului Fulga, unul din principalii jucatori pe piata lactatelor, a avut o cifra de afaceri de 16,5 milioane de euro, cu aproximativ 50% mai ridicata fata de afacerile din 2004, potrivit rezultatelor preliminate ale companiei, prezentate actionarilor intr-o adunare generala.

Compania a obtinut anul trecut un profit net de 0,825 milioane de euro, in crestere cu circa 25% fata de profitul realizat in 2004, potrivit rezultatelor preliminate ale companiei.

"Rezultatele mai bune s-au datorat maririi volumului productiei si a cotei de piata", a precizat pentru ZF Raul Ciurtin, presedintele si actionarul majoritar al Albalact.

Societatea, dupa ce a plecat cu o pozitie modesta pe piata lactatelor din Romania, a ajuns sa fie unul dintre principalii producatori de pe aceasta piata, dominata autoritar de multinationale. Iesirea din anonimat a Albalact s-a datorat lansarii brandului Fulga, care a determinat ca de la o cifra de afaceri de 6,4 milioane de euro in 2003, compania sa inregistreze in urmatorii doi ani rate de crestere ale vanzarilor de cel putin 50%.

Dupa succesul obtinut cu Fulga, conducerea Albalact intentioneza ca anul viitor sa lanseze o noua gama de produse sub brandul Zuzu, pe segmentul de produse proaspete, adica iaurt cu fructe, lapte ultrapasteurizat. Pentru campania de promovare a marcilor Fulga si Zuzu, societatea a alocat in 2006 un buget de un milion de euro, dublu fata de cel alocat in 2005 pentru promovarea Fulga.

"Odata cu lansarea noii game de produse, in acest an speram cel putin sa ne mentinem ratele de crestere pentru profit si cifra de afaceri", a spus Ciurtin.

El a mai precizat ca profitul obtinut in 2005 in principiu va fi trecut la rezerve in vederea majorarii capitalului social, daca acest lucru va fi aprobat in adunarea generala de bilant.

Raul Ciurtin a mai spus ca dupa finalizarea operatiunii de majorare a capitalului, se va discuta si posibilitatea listarii companiei la Bursa de Valori. Albalact este in prezent listata pe piata RASDAQ.

Actionarii Albalact au aprobat recent realizarea unei majorari de capital cu peste patru milioane de lei, prin emisiunea de actiuni noi la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. In cadrul acestei majorari de capital, vor putea subscrie toti actionarii societatii inregistrati in registrul actionarilor la finalul zilei de 9 martie.

Cea mai mare parte a fondurilor obtinute in cadrul acestui proces va fi folosita pentru a finanta deschiderea unei noi fabrici de lapte, care va necesita o investitie de pana la sapte milioane de euro, potrivit conducerii societatii.

Noua fabrica va avea o capacitate de procesare a laptelui de 200.000 de litri/zilnic, dubla, fata de capicitatea din prezent a Albalact.

Raul Ciurtin a precizat ca noua fabrica, ce va fi construita in intregime cu tehnologie Tetra Pak, va fi cea mai moderna din Romania si va respecta toate conditiile impuse de Comunitatea Europeana. Noua fabrica si noile produse lansate de Albalact sunt asteptate sa duca afacerile societatii peste pragul de 30 de milioane de euro in 2007. Conducerea companiei spera sa poata da in functiune noua fabrica pana la finalul acestui an.

Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina). Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, din care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

Din cauza schimbarii sistemului de acordare a subventiilor pentru cresterea animalelor (din 2006 acestea se acorda pe cap de animal, si nu pe litrul de lapte), reprezentantii producatorilor si procesatorilor din industrie spun ca Romania nu va putea atinge in acest an cota de 3 miliarde de hectolitri prevazuta in acordul cu Uniunea Europeana.

Industria lactatelor e unul dintre sectoarele cu cele mai mici importuri, insa in opinia producatorilor situatia se va schimba odata cu disparitia taxelor vamale. Procesatorii romani platesc aproape acelasi pret pentru un litru de lapte ca si cei din comunitatea europeana. Costurile unui procesator local sunt insa mai mari, pentru ca nu exista un sistem de colectare unitar, distantele dintre centrele de colectare sunt foarte mari, iar cheltuielile de transport sunt mai ridicate din aceasta cauza, spun reprezentantii industriei.

In 2005, Albalact a procesat zilnic 75-80.000 de litri de lapte. Cea mai mare parte a productiei, adica aproximativ 55-60%, a fost vanduta prin intermediul lanturilor de mari magazine, precum Billa, Metro sau Carrefour.

Seful Albalact considera ca pe piata laptelui vor mai fi 1-2 ani de oportunitati, in care fiecare jucator va trebui sa aiba in primul rand in vedere consolidarea afacerii.

Familia Ciurtin controleaza peste 63% din actiunile Albalact, in actionariatul societatii intrand in ultima perioada si societatea de intermediere financiara Broker.

Ultima tranzactie cu actiunile producatorului de lactate s-a realizat la pretul de 0,775 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 13 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO