Companii

Fuziuni şi achiziţii de un miliard de euro în 2011. De unde ar putea veni creşterea în acest an?

Radu Dumitrescu, assistant director al Deloitte Financial Advisory: În a doua parte a anului am remarcat creşterea cererii de servicii de consultanţă, fie din partea celor care nu au reuşit să-şi dezvolte afacerile pe timp de criză, fiind acum interesaţi de extinderea activităţii, fie din partea creditorilor entităţilor aflate în dificultate financiară, care s-au alăturat astfel portofoliului «clasic» de servicii M&A

Autor: Ioana David

01.03.2012, 00:05 526

În aceste condiţii, cea mai mare tranzacţie nici nu s-a apropiat de pragul de jumătate de miliard de euro. Preluarea de către austriecii de la Erste a unui pachet de 24% din acţiunile BCR, în urma unei tranzacţii de 350-400 de milioane de euro, a fost deal-ul anului 2011 în România, scrie revista Business Magazin.

Sectorul medical, unul dintre cele mai efervescente în ultimii ani, nu s-a dezis nici de această dată şi a oferit tranzacţia de pe locul al doilea. Deal-ul prin care Fresenius a preluat mai multe centre de dializă de la Euromedic, estimat de Ziarul Financiar la aproximativ 50 mil. euro, mai are încă ecouri în piaţă.

Piaţa farma este responsabilă şi de tranzacţia de pe locul al treilea, unde se află delistarea A&D Pharma. Cele 44 de milioane de euro pe care cel mai mare grup farma din România le-a plătit pentru 35% din acţiunile minoritarilor de la Londra pentru a se delista se află la o diferenţă foarte mică de deal-ul Adama. În noiembrie 2011 fondul austriac de investiţii Immofinanz, cel mai mare proprietar de active imobiliare pe piaţa locală, a finalizat tranzacţia prin care cumpăra, pentru 42 de milioane de euro, 69% din firma de dezvoltare imobiliară Adama.

"Numărul şi valoarea tranzacţiilor pe plan local s-au diminuat în ultimii trei ani, pe fondul scăderii semnificative a apetitului potenţialilor clienţi faţă de activităţile M&A, într-o perioadă în care principalul lor obiectiv a fost consolidarea şi restructurarea propriului business", a spus Radu Dumitrescu, assistant director al Deloitte Financial Advisory. În pofida unei pieţe care abia respiră, consultantul a spus că pe final de an a observat o revenire a interesului pentru serviciile de consultanţă, în special din partea fondurilor de investiţii interesate de activele de pe piaţa locală.

"În a doua parte a anului am remarcat creşterea cererii de servicii de consultanţă, fie din partea celor care au reuşit să-şi dezvolte afacerile pe timp de criză, fiind acum interesaţi de extinderea activităţii, fie din partea creditorilor entităţilor aflate în dificultate financiară, care s-au alăturat astfel portofoliului «clasic» de servicii M&A", a mai spus Radu Dumitrescu.

La rândul său, Cristian Nacu, partener în cadrul fondului de investiţii Enterprise Investors, remarcă faptul că cele mai multe tranzacţii au fost făcute între corporaţii. "Tranzacţiile făcute de firmele de private equity şi venture capital au fost însă foarte puţine", a explicat Nacu.

Cele mai multe tranzacţii s-au închis în domenii precum serviciile, industria şi media & telecom, arată datele Raiffeisen Investment. În continuare se aşteaptă ca sectoarele aciclice, aşa cum este sectorul medical, să atragă tot mai mulţi investitori.

Consultanţii mai remarcă şi interesul companiilor româneşti pentru achiziţii în afară. Încă de anul trecut, consultanţii precum Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment, îi îndemnau pe antreprenorii români "care sunt încă în viaţă" să treacă la achiziţii în străinătate, deoarece, dacă au reuşit să se menţină în piaţă până acum, pot face multe lucruri.

Majoritatea actorilor din piaţa de fuziuni şi achiziţii s-au arătat rezervaţi în legătură cu evo­luţia pieţei de profil anul acesta şi amin­tesc contextul european extrem de tulbure. Europa se luptă cu deficite în creştere, în timp ce discuţiile din jurul datoriilor Greciei şi a unei eventuale ieşiri din zona euro se înmul­ţesc.

"Din păcate, anticipările noastre nu sunt op­timiste pentru anul în curs. Cât despre ideea «re­venirii», e bine să fim precişi în contextul în care, excluzând megatranzacţiile, piaţa anului 2011 a totalizat 10% din cea a anului 2007 şi apro­ximativ 50% din cea a anului 2010", a spus Ioana Filipescu.



Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment: Din păcate, anticipările noastre nu sunt optimiste pentru anul în curs. Cât despre ideea «revenirii», e bine să fim precişi în contextul în care, excluzând megatranzacţiile, piaţa anului 2011 a totalizat 10% din cea a anului 2007 şi aproximativ 50% din cea a anului 2010


Ea este şi cel mai pesimist dintre consul­tanţi. Radu Dumitrescu spune doar că nu se aşteaptă la o creştere spectaculoasă a pieţei, iar că piaţa farma, care ar mai fi putut suscita interesul străinilor, se confruntă cu "provocări semnificative" de finanţare din cauza termenelor întârziate de plată. Toto­dată, Cristian Nacu de la Enterprise Investors vede un an similar cu 2011. "Este un sen­ti­ment ciudat să constaţi că nu mai suntem noi cauza principală a problemelor noastre eco­no­mice, dar în acelaşi timp este frustrant fiindcă nici nu putem face prea multe să evităm aceste probleme. Economia noastră depinde prea mult de celelalte economii europene", a spus Cristian Nacu de la Enter­prise Investors.

Enterprise Investors, companie de origine po­loneză, este unul dintre cei mai mari ad­mi­nis­tratori de fonduri de private-equity din re­giune, cu peste 120 de investiţii în valoare de 1,4 mld. euro, dintre care 200 mil. euro în Ro­mâ­nia. Printre investiţiile Enterprise Investors în România se numără lanţul de supermar­ke­turi Profi, producătorul de materiale de con­strucţii Macon sau producătorul de software Siveco. Citiţi mai mult despre piaţa de fuziuni şi achiziţii şi cum văd investitorii străini România pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO