Companii

Gabriel Comănescu, GSP: „În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în cea mai bună poziţie“

Gabriel Comănescu, GSP: „În 2017-2020 vor urma patru...

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2017, 07:00 6412
„Am trecut printr-o perioadă de reduceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi.“

Marea Neagră are toa­te şansele ca până la fi­nalul acestui de­ce­niu să devină cel mai mare „şantier“ de lu­crări al României pe fondul re­zer­velor de gaze identificate, iar Gabriel Co­mănescu, unul dintre cei mai im­portanţi antreprenori locali, a început de­ja pre­gătirile pentru viitoarele contracte.

„Sunt foarte optimist pentru că se în­­tâm­plă exact ceea ce visam. Se dă dru­mul la proiecte în Marea Neagră. Avem proiecte precum BRUA (cori­dor de transport al gazelor pe ruta Bulgaria-Ro­mânia-Ungaria-Austria) sau explo­rările făcute de ExxonMobil. În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Nea­gră va da în clocot, iar noi sun­tem în pole-position pentru aceste con­tracte. Este un context geopolitic agi­tat, dar marele nostru noroc sunt ame­ricanii“, spune Gabriel Comă­nescu, cel care con­tro­lează compania de foraj şi construcţii marine Grup Servicii Petroliere, un business de 934 de milioane de lei.

Compania are în portofoliu opt platforme petroliere şi o flotă de nave de construcţii offshore.

Petrom, de exemplu, care lucrează în parteneriat cu americanii de la ExxonMo­bil, spunea că primele mole­cule de gaze din perimetrul Neptun din Marea Neagră ar putea ajunge la ţărm spre finalul acestei decade.

Până atunci însă, Comănescu deja a câştigat un contract în Nigeria, a cărui valoare este confidenţială, dar care este de ordinul sutelor de milioane de dolari.

„Vom intra într-un contract de construcţii şi foraj offshore pentru gaze în Nigeria. Valoarea contractului este confidenţială, dar o depăşeşte pe cea a con­tractului cu Gazprom. Avem şi în Egipt un contract pentru construcţii offshore. Contractul din Nigeria este unul din­tre cele mai mari pe Africa în acest mo­ment. Ne-am bătut cu cei mai mari din industrie, dar avantajul de a lucra cu o firmă ca a noastră este lipsa de biro­craţie“, spune Comănescu, unul dintre cei mai discreţi antreprenori locali.

Comănescu nu a precizat numele com­paniei pentru care va realiza pro­iectul, dar acesta are toate şansele să de­vină unul de referinţă pentru por­tofoliul Grup Servicii Petroliere. În 2009, GSP a câştigat un contract în va­loare de 270 de milioane de dolari cu con­tractorul general al gigantului rus Gazprom, obiectul contractului fiind construcţia unei conducte offshore de 159 de kilometri.

„Am trecut printr-o perioadă de re­duceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi pentru a ne onora con­trac­tele. Vom angaja foarte mulţi oa­meni anul viitor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO