Companii

George Copos, Ana Holding: A venit vremea industriasilor care au facut investitii bune

George Copos, Ana Holding: A venit vremea industriasilor care au facut investitii bune

George Copos, proprietarul grupului Ana Holding: Imi este teama pentru viitorul Romaniei pentru ca in primul rand Romania nu a fost pregatita pentru a face fata competitiei extrem de dure.

14.10.2008, 16:32 36

"Ne intoarcem la profiturile normale, de 5%-7%, chiar mai mici decat inflatia. Va trebui sa fim multumiti cu aceste profituri, avand in vedere situatia actuala a economiei si faptul ca multe firme vor da faliment", a spus Copos. Potrivit lui, cele mai afectate vor fi firmele mici si mijlocii, care nu au avut timpul necesar sa se alinieze la standardele europene pentru a face fata competitiei.

"Vor suferi foarte multe intreprinderi mici si mijlocii, acestea reprezentand 80% din totalul firmelor din Romania. IMM-urile nu au fost si nu sunt pregatite pentru aceasta competitie, nu s-au tehnologizat, nu au facut investitii in cercetare si in capitalul uman si nu sunt competitive in Europa, in conditiile in care economia s-a globalizat", a spus George Copos, care a precizat ca toate domeniile de activitate vor fi afectate de criza.
"Imi este teama pentru viitorul Romaniei pentru ca in primul rand Romania nu a fost pregatita pentru a face fata competitiei extrem de dure", a adaugat el. Omul de afaceri considera ca cei care vor rezista pe piata sunt cei care au realizat investitii bune.
"Cred ca a venit vremea industriasilor care, daca au facut investitii bune, daca au active modernizate si fabrici tehnologizate, daca au parteneri buni in afara si daca au un capital uman pregatit, instruit si motivat, vor ramane pe piata", a spus Copos.
Investitiile lui Copos se vor concentra in perioada urmatoare pe hotelurile pe care le detine in Capitala, Crowne Plaza si Hilton, planul de investitii pentru aceste hoteluri fiind de 10 milioane de euro in doi ani. "In urmatoarea perioada vrem sa consolidam activele din industria hoteliera. In 2008 incepem modernizarea lobby-ului la Hilton si vrem ca acesta sa devina locul de intalnire in oras si vom mai derula investitii in restaurante sau in facilitati pentru salile de conferinta. Vrem sa extindem si hotelul, dar deocamdata asteptam aprobarile necesare", a spus Copos, care mai detine la munte hotelurile Sport, Bradul si Poiana, iar pe litoral Europa si Astoria. In ceea ce priveste hotelul Sport, acesta va fi modernizat in urma unei investitii de 6-7 miliaone de euro.
Atat hotelul Hilton, la care Copos este actionar majoritar, cat si hotelul Crowne Plaza au din acest an noi competitori, devenind operationale atat Radisson SAS de cinci stele pe Calea Victoriei, cat si hotelul de patru stele plus Ramada Plaza din nordul Capitalei.
"Nu va fi usor nici pe piata hoteliera, dar atat Hiltonul, cat si Crowne Plaza au locatii foarte bune. Ar putea fi o scadere generala a gradului de ocupare si a veniturilor, dar dupa noua luni suntem in acord cu estimarile initiale", a spus Copos. Ana Hotels, care include Crowne Plaza si hotelurile de la munte si de la mare, si-a bugetat pentru acest an afaceri de circa 20 de milioane de euro (73,3 mil. lei), in timp ce hotelul Hilton ruleaza afaceri de inca 20 mil. euro.
Dintre toate aceste investitii, Copos considera ca si-a asumat cel mai mare risc pe litoral si la munte. "Noi am facut investitii masurate, desi am riscat la mare si la munte, pentru ca am asteptat timp de 18 ani ca guvernele sa vada turismul ca o prioritate a economiei nationale. N-avem infrastructura, servicii, promovare nationala, iar turismul nu inseamna numai locuri de cazare", a spus Copos, care precizeaza ca ia in considerare listarea companiei Ana Hotels pe Bursa in urmatorii doi trei ani. Copos are in prezent actiuni la alte companii de pe bursa, desi apreciaza ca suma investita nu este foarte mare.
"Nu sunt un jucator inrait la Bursa pentru ca nu imi place sa castig bani nemunciti. Daca mi-ar lua cineva munca mi-ar lua viata, pentru ca imi place sa muncesc. Este o filosofie cu care am venit din Ardeal, dintr-o familie de sase copii. Eu cred ca bursa e o chestiune mai mult de noroc. In ultima perioada nu am vandut, nici nu am cumparat", a spus omul de afaceri.
In afara de modernizarea hotelurilor, Copos se va concentra si pe fabrica de motoare Ana Imep, precum si pe business-ul cu produse de panificatie Ana Pan, care se extinde prin francize atat in Capitala, cat si in provincie. Ana Imep produce motoare, exportand 96% din productie catre tari precum Franta, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania. Anul trecut compania a rulat afaceri de 47,5 mil. euro, in scadere cu circa 13% in lei.
"A fost o scadere la Ana Imep din cauza ca au venit in Europa jucatorii chinezi, care sunt foarte agresivi. Voi investi in continuare in aceasta fabrica circa 5-6 milioane de euro in modernizarea liniei de motoare universale si intr-o linie de motoare auto. Am discutat cu furnizorii Dacia, Renault, Nissan si urmarim sa fim unii dintre furnizorii importanti pe piata auto", a spus Copos.
Grupul Ana se va mentine in acest an la o cifra de afaceri de 120-130 mil. euro. "In acesti ani nu sunt interesat de noi investitii. Ne-am strans cat s-a putut de mult in asa fel incat sa fim eficienti pentru ca economia se scufunda. Ne concentram pe ce avem si urmarim sa crestem productivitatea. Sunt fericit ca niciuna dintre aceste firme nu va intra in incapacitate de plata si nu va da faliment, asa cum se va intampla cu multe companii de pe piata", a spus Copos, care are terenuri in Capitala de circa 150.000 de metri patrati. In afara de Ana Tower, turnul de birouri pentru care cauta un investitor cu care sa se asocieze, Copos nu are in vedere alte investitii nici in sectorul imobiliar.
"Am o suprafata de terenuri in cele mai bune locatii si ma uit la ele. Am acum cel mai frumos gazon pentru ca e criza", a spus omul de afaceri, care va finaliza recent un bloc de 14 apartamente de lux pe strada Radu Beller si pe care vrea sa il transforme in apart-hotel.
"Investitia a fost de 4,5 milioane de euro si desi destinatia a fost vanzarea acestor apartamente, nu s-au vandut si probabil le vom transforma in apart-hotel", a precizat el. Imobiliarele sunt ultimul domeniu de activitate in care a investit Copos in ultimii ani si a finalizat pana acum o cladire de birouri langa Crowne Plaza, unde are sediul atat Ana Holding, cat si Altex. 
"Si investitiile in imobiliare sunt riscante. Daca faci un calcul pe metru patrat nu poti sa vinzi sub 3.500, insa nimeni nu mai poate sa dea astazi in Romania 4.000 de euro pe metru patrat, chiar daca este intr-o locatie foarte buna, pentru ca nu mai sunt bani. S-a terminat cu banii multi, castigati usor Nu vor suferi insa constructiile care sunt foarte bine facute si vandute la un pret corect", a spus Copos, care a precizat ca investitorii trebuie sa-si cantareasca fiecare decizie in perioada urmatoare.
"Din pacate nimeni nu stie cand se va opri aceasta criza si cat vor fi pierderile. Categoric ca s-a scumpit creditarea si a devenit mult mai dificila. Cea mai buna solutie este sa astepti, sa fii chibzuit", a spus omul de afaceri. Copos, care de la 1 decembrie s-a hotarat sa se concentreze pe business, considera ca in Romania domeniile cu potential sunt agricultura, IT-ul, turismul sau industria lemnului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO