Companii

George Copos: "Vor fi extrem de multe falimente in perioada urmatoare, in toate domeniile"

13.10.2008, 19:18 66

George Copos, unul dintre cei mai importanti oameni de business din Romania, care controleaza un grup cu afaceri de 120-130 de milioane de euro, crede ca intensificarea competitiei si criza mondiala vor determina un lant de falimente pe piata locala.

"Inainte toata lumea putea sa arunce cu bani, sa faca investitii care nu produceau. Acum creditarea a devenit mult mai dificila si nu toate investitiile sunt rentabile. Trebuie sa te gandesti de zeci de ori pentru a lua o decizie. Vom asista in perioada urmatoare la extrem de multe falimente in toate domeniile", a spus Copos. In contextul crizei mondiale, al scumpirii creditarii si al cresterii competitei, Copos si-a restrans investitiile, concentrandu-se asupra modernizarii activelor deja existente. Astfel, in proiectul Ana Tower pe care omul de afaceri vrea sa il dezvolte langa Crowne Plaza, Copos intentioneaza sa atraga investitori, renuntand la modelul pe care il folosea pana acum - 80% credite si 20% fonduri proprii.
"Desi este intr-o locatie buna si este realizat de unul dintre cei mai buni arhitecti din Romania - Vlad Arsene, inca nu am inceput constructia. Avem toate aprobarile si desi avem credit, vrem sa facem un parteneriat, pentru a nu risca. Suntem in discutii cu mai multi investitori", a spus Copos, care a precizat ca urmareste sa intre cu 50% in aceasta investitie estimata la 100 de milioane de euro. Ana Tower se va intinde pe o suprafata de 67.000 de metri patrati. Creditele grupului Ana Tower se ridica in prezent la circa 20 de milioane de euro.
"Nu am fonduri proprii. Mi-ar fi placut sa am, dar nu am. Cine are acum cash va fi jucator mare pe piata. Toti banii mei sunt investiti in activele societatilor din grup", a spus Copos, care a semnat in acest an un contract de vanzare a 80% din clubul Rapid, valoarea ridicandu-se la circa 16 mil. euro, potrivit propriilor declaratii. "Referitor la Rapid, este un contract ferm cu domnul Taher si speram sa-l finalizam. Am luat o decizie definitiva si irevocabila: nu ma mai intorc acolo".
 

Cititi un interviu cu George Copos in editia de maine a ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO