Companii

Gerald Schweighofer: Investim inca 80 mil. euro in prelucrarea lemnului

21.02.2006, 20:14 56

Managerul general al companiei Holzindustries Schweighofer anunta noi planuri de investitii, in ciuda faptului ca firma pe care o conduce si-a ratat anul trecut tinta de afaceri cu 15%.

Compania austriaca, specializata in prelucrarea lemnului, va incepe in acest an investitiile intr-o noua unitate de productie in apropierea localitatii Radauti, judetul Suceava, fabrica ce ar urma sa-si inceapa productia in 2008.

"Noua investitie se ridica la peste 80 de milioane de euro si se va desfasura in paralel cu investitia realizata in zona de concernul Egger, unul dintre cei mai mari producatori europeni de materiale lemnoase prelucrabile", a declarat ieri Gerald Schweighofer, directorul general si proprietarul companiei.

El a explicat ca in acest an cele doua companii vor construi infrastructura si utilitatile in zona in care se vor dezvolta investitiile, iar Egger va incepe constructia unitatii de productie in 2006, in timp ce Holzindustries Schweighofer va demara acest proces doar in 2007.

"Zona in care se vor desfasura cele doua investitii, situata intre Radesti si Dornesti, are un avantaj deosebit deoarece exista cale ferata industriala care ar putea fi prelungita pana pe platforma industriala, nefiind nevoie de transbordarea materiilor prime", a mai spus Schweighofer.

In urma celor doua investitii, unitatea de productie a concernului Egger va avea aproximativ 1.000 de angajati, in timp ce Holzindustries Schweighofer va crea alte 500 de locuri de munca.

"Este un lucru normal ca o companie care produce cherestea sa investeasca in apropierea unei unitati de productie de placi prefabricate, care va prelua o parte din deseurile rezultate in procesul nostru de productie. Noi estimam ca in 2008 sa incepem productia in aceasta noua unitate din Suceava. Atunci vom avea nevoie de mai multa materie prima, 50% din aceasta urmand sa o asiguram din import", a mai spus oficialul firmei.

Autoritatile locale au anuntat ca proiectul total al celor doua firme se ridica la 570 de milioane de euro, pentru derularea investitiei fiind achizitionate 120 de hectare de teren pe raza a patru localitati: municipiul Radauti si comunele Dornesti, Satu Mare si Fratautii Vechi.

In paralel cu demararea acestei noi investitii, Holzindustries Schweighofer intentioneaza sa construiasca in Radauti un hotel cu peste 100 de camere, care sa fie folosit de specialistii companiei. Aceasta investitie ar urma sa se ridice la 4-5 milioane de euro.

Pana la finalizarea acestei investitii, compania va inaugura anul acesta, la Sebes, o fabrica pentru producerea peletilor din rumegus, investitie ce se ridica la aproape 5 milioane de euro.

Oficialii companiei sustin ca noii peleti pot fi considerati o alternativa mai ieftina la actualele sisteme de incalzire in conditiile in care folosirea cazanelor cu peleti ar reduce costurile obisnuite de incalzire cu circa 30%. Compania austriaca detine in prezent o fabrica in municipiul Sebes, judetul Alba, deschisa in septembrie 2003 in urma unei investitii de aproape 80 de milioane de euro.

Fabrica a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 85 de milioane de euro, cu 15% mai mica fata de tinta stabilita de conducerea companiei.

Directorul general al firmei a explicat ca greva CFR, iarna lunga, cat si inundatiile din 2005 au impiedicat aprovizionarea normala cu materii prime.

"Cea mai mare parte a pierderilor inregistrate de companie au fost cauzate de greva angajatilor din sectorul feroviar care a paralizat aprovizionarea companiei si transportul productiei catre portul Constanta, prin care se realizeaza cea mai mare parte a exportului", a mai spus Schweighofer. El a adaugat ca in cea de-a doua parte a anului trecut compania s-a redresat si a inceput sa recupereze din pierderile inregistrate ajungand la o productie de 800.000 de metri cubi de cherestea. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei estimeaza ca unitatea din Sebes va atinge capacitatea de productie maxima de 1.000.000 mc de cherestea si va avea o cifra de afaceri de 100 mil. euro.

Tot pentru anul acesta omul de afaceri austriac anunta ca va continua planul de investitii pentru cumpararea de suprafete de paduri in Romania pentru care sunt alocate peste 20 de milioane de euro. "Din cauza ca procesul de retrocedare nu este finalizat, in momentul de fata pe piata romaneasca sunt foarte putine terenuri forestiere care pot fi cumparate. Suntem in tratative cu mai multi proprietari privati pentru achizitionarea unor suprafete de paduri", a spus Schweighofer. El a adaugat ca din acest motiv, anul trecut, compania nu a cumparat suprafete importante de paduri in Romania, investind foarte mult in cumpararea unor paduri in Cehia.

Gerald Schweighofer a intrat in afaceri in 1976, cand s-a alaturat parintilor sai Franz si Maria Schweighofer care detineau o fabrica de cherestea. Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria companiei se produce in 1984 cand este deschisa cea mai mare fabrica de industrializare a lemnului. A urmat o serie de achizitii, astfel ca in 1998 compania detinea sase fabrici cu un volum anual al productiei de peste trei milioane de metri cubi.

In 1998, Holzindustries Schweighofer fuzioneaza cu companiile Enso Timber (Finlanda) si Stora Timber (Suedia) si astfel ia nastere unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata de profil - Stora Enso. Dupa trei ani de la fuziune, Schweighofer isi vinde partea catre Stora Enso si revine in afacerile cu lemn, incepand constructia unei noi fabrici de cherestea in Romania, la Sebes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO