Companii

Germanii de la DEGI primesc lunar intre 20 si 30 de oferte pentru preluarea unor proprietati locale

Germanii de la DEGI primesc lunar intre 20 si 30 de oferte pentru preluarea unor proprietati locale

Cladirea de birouri Millennium Business Center a fost preluata anul trecut de catre DEGI intr-o tranzactie mai complexa, care a inclus si alte doua proprietati, PGV Tower si Construdava, deal-ul ridicandu-se la 110 mil. euro

05.10.2008, 20:20 208

DEGI a realizat in acest an una dintre cele mai importante achizitii de pe piata locala de real estate, prin preluarea pentru 143 de milioane de euro a centrului comercial Iris Shopping Center din cartierul bucurestean Titan, care cuprinde primul hipermarket Auchan din tara si o galerie comerciala.

"Primim lunar intre 20 si 30 de oferte cu proprietati spre achizitie. (...) Si pe viitor Europa Centrala si de Est, Romania, reprezinta piete potentiale de investitii pentru DEGI, respectiv pentru fondul nostru DEGI International. Avem pe aceste piete o retea de parteneri cu experienta, astfel ca nu intentionam sa deschidem un birou in Romania", a declarat pentru ZF Baerbel Schomberg, CEO al DEGI, care administreaza active cu o valoare totala de aproximativ sase miliarde de euro.
Fondul mai detine in Bucuresti si trei cladiri de birouri - Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava - achizitionate anul trecut pentru mai mult de 110 milioane de euro.
Printre colaboratorii DEGI de pe piata locala se numara firma de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, implicata in ambele tranzactii derulate de companie in Romania sau casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a asistat DEGI la preluarea Iris Shopping Center.
"Strategia pentru proprietatile din Romania presupune realizarea unor fluxuri financiare stabile si cresteri valorice. Aceasta este baza pentru sustinerea cresterilor de capital ale fondurilor imobilare ale DEGI. Pe termen scurt, nu intentionam sa vindem centrul comercial Iris Shopping Center, achizitionat recent, dar situatiile viitoare ale pietei de real estate ar putea favoriza vanzarea", a adaugat Schomberg.
Germanii de la DEGI nu sunt interesati de investitii in piata rezidentiala si, desi se uita si catre orasele din provincie, Bucurestiul ramane in continuare cea mai atractiva piata pentru ei.
"In general, putem arunca o a doua privire si catre alte orase in afara Capitalei, dar tinand cont de faptul ca Bucurestiul este pe primul loc in ceea ce priveste atat cererea, cat si oferta de proprietati imobiliare, este firesc sa ne ne concentram asupra Capitalei. In cazul unei eventuale vanzari sau a unui exit, acesta reprezinta de asemenea un argument important", a mai declarat directorul DEGI.
Piata birourilor este in continuare concentrata in special in Bucuresti, in timp ce segmentul de retail se dezvolta destul de puternic si in provincie, unde au fost deschise in ultimii doi ani peste 20 de centre comerciale.
Pe fondul acestei dezvoltari, in piata au aparut, in special anul trecut, noi jucatori puternici, precum DEGI, AEW Europe sau ING Real Estate, capabili sa deruleze investitii de sute de milioane de euro.
Cu toate acestea, numarul tranzactiilor din acest an a fost sub nivelul de anul trecut, pe fondul crizei financiare internationale care a provocat mai multa prudenta in randul investitorilor.
"Piata imobiliara locala are un caracter mai profesionist si o transparenta mai mare fata de anul trecut. Punem acest fapt pe seama procesului de transformare a economiei romanesti, in contextul aderarii la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, situatia actuala de pe pietele financiare ar putea afecta pietele de real estate semnificativ", a mai spus Schomberg.
DEGI este o subsidiara a companiei scotiene Aberdeen Property Investors si administreaza active cu o valoare totala de aproximativ sase miliarde de euro in 16 tari.
In Romania, compania face parte din restransul grup de investitori care au platit mai mult de 100 de milioane de euro in cadrul unor tranzactii imobiliare si chiar de doua ori.
Din aceasta categorie de investitori mai fac parte doar un fond de investitii al Deutsche Bank, compania AEW Europe, subsidiara a grupului francez Natixis, italienii de la IGD, australienii de la APN/UKA si companiile austriece Europolis si Immoeast.
Pana in acest an, acest gen de investitori reclamau numarul mic de proprietati finalizate si disponibile spre vanzare de pe piata, insa anul acesta climatul economic a redus posibilitatile de finantare si pentru o serie dintre acesti investitori, care au taiat din planurile de investitii anuntate.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO