Companii

Germanii schimba conducerea retelei Praktiker intr-un moment de cotitura pe piata

Germanii schimba conducerea retelei Praktiker intr-un moment de cotitura pe piata

Guenter Vosskaemper, 53 de ani, are o experienta de 23 de ani in cadrul Praktiker

14.04.2009, 17:42 61
 

Vosskaemper va fi transferat la subsidiara din Turcia a companiei. In timpul mandatului lui Vosskaemper, Praktiker a ajuns la 25 de magazine operationale cu vanzari totale de aproape 300 mil. euro si s-a mentinut ca lider de piata pe segmentul retailului de bricolaj.

Schimbarea din conducerea companiei locale vine intr-un moment in care declinul din imobiliare, criza si intrarea pe piata a unor competitori puternici, de talie internationala, ameninta serios pozitia de lider, dar si cresterea accelerata a retelei din ultimii ani.
Retailerul a resimtit primele efecte ale crizei financiare in trimestrul al patrulea al anului 2008, cand cresterea nesigurantei locurilor de munca a dus la o contractie a consumului populatiei, dupa cum se arata in raportul financiar al Praktiker.
In plus, deprecierea leului fata de euro cu circa 10% in perioada 2007-2008 a diminuat semnificativ ratele de crestere ale vanzarilor raportate de Praktiker la nivelul pietei romanesti.
Astfel, in 2008, compania a raportat prima scadere anuala a vanzarilor in euro in magazinele mai vechi ale retelei.
 
25 de magazine si 2.500 de angajati
Pe piata din Romania, Vosskaemper a condus echipa care a pus bazele retelei Praktiker si a extins-o pana la 25 de unitati in prezent. Anul trecut, compania avea aproximativ 2.500 de angajati.
Expansiunea a dus reteaua germana pe locul intai in retailul romanesc de bricolaj, atat ca numar de unitati, cat si ca vanzari.
In primii 3-4 ani de operare pe piata din Romania, Praktiker a avut un singur competitor important, pe Bricostore.
Insa din 2005 piata a fost vizata de aproape toti retailerii mari de profil din Europa, astfel incat la finele lui 2008 erau active in total 6 retele internationale de bricolaj la nivel local.
In plus, gigantul francez Leroy Merlin, numarul doi in retailul european de bricolaj, sta si el cu ochii pe piata, avand deja contractat un magazin intr-un proiect de mall din Capitala.
Pe fondul intensificarii competitiei pe piata, compania Praktiker si-a accelerat expansiunea si a fost chiar mai activa pe piata decat o parte din jucatorii nou intrati in Romania.
Anul trecut, piata romaneasca a fost in centrul expansiunii Praktiker in afara Germaniei, fiind deschise la nivel local cinci magazine, prin investitii cuprinse intre 8 si 15 mil. euro pe unitate. Compania a anuntat diminuarea ritmului de expansiune in acest an, pe fondul schimbarilor de trend din piata, insa nu a precizat numarul deschiderilor planificate.
 
Un alt expat cu experienta
Guenter Vosskaemper are o experienta de 23 de ani in cadrul companiei Praktiker. El s-a alaturat grupului german pe pozitia de director adjunct de magazin, ulterior fiind promovat director de magazin, apoi director de vanzari si director regional de vanzari.
Inainte de a veni in Romania, el a fost director de distributie la subsidiara companiei din Ungaria. Germanii au numit un alt veteran al Praktiker la conducerea retelei din Romania, Michael Krahn, avand o experienta de 19 ani in cadrul companiei de bricolaj.
„Michael Krahn are deja o experienta de 5 ani in compania pe care o va conduce, acumulata inainte de preluarea mandatului din Polonia. El a fost membru in Consiliul de Administratie al Praktiker Romania in perioada 2002 - 2007, avand functia de director de vanzari. De asemenea, Michael Krahn a facut parte din echipa care a pus bazele companiei Praktiker Romania, in anul 2002, si lucreaza in cadrul companiei din 1990", au declarat reprezentantii Praktiker Romania.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO