Companii

GfK: Un sfert dintre români au datorii

GfK: Un sfert dintre români au datorii

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Rosca

10.11.2011, 12:22 363

Peste trei sferturi dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2012, în timp ce doar unul din zece români se aşteaptă la o evoluţie în sens invers în următoarea perioadă, potrivit Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK. Mai mult 74% dintre românii chestionaţi au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor.

Acelaşi pesimism apare şi atunci când este adusă în discuţie problema veniturilor. Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile obişnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situaţia la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variaţiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative.

Mai mult, puţin peste 40% dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei lor financiare. Totuşi, la acest capitol se remarcă o tendinţă pozitivă faţă de primele luni de toamnă ale anului trecut când pesimismul românilor era mai accentuat, pete jumătate declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situaţii în următorul an. 13% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi aproape 40% se aşteaptă să rămână la fel.

De asemenea, încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut. Mai mult, acest indicator a cunoscut un regres faţă de lunile trecute ale anului. 77% dintre români se aşteaptă ca şomajul să crească şi numai 3% estimează o scădere în următorul an.

În aceste condiţii, românii nu arată deschidere către economisire şi mari investiţii. Doar 15% spun că vor pune bani deoparte în următorul an. Intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestrul la altul: 9% dintre respondenţi, respectiv 3%, spun că vor face o atfel de achiziţie în următorul an. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor obiecte sanitare.

Opinia despre situaţia proprie şi cea familială poate fi aplicată şi în cazul economiei. Astfel, 77% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari - 9% dintre ei declară că aceasta se va îmbunătăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO