Companii

Gigantul General Electric se apropie de 1.500 de angajati pe piata locala

Gigantul General Electric se apropie de 1.500 de angajati pe piata locala

Cristian Colteanu

23.07.2008, 14:32 290

"Angajam in medie cate 200 de oameni anual. Mi se pare o rata buna de crestere. GE a crescut in mod gradual pe piata, avand in vedere ca a pornit cu doi oameni in 1984", spune Cristian Colteanu, director executiv al General Electric pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
Pe plan local sunt prezente cele mai multe dintre diviziile General Electric: GE Money, GE Commercial Finance, GE Healthcare, GE Industrial, GE Infrastructure, aceasta din urma fiind impartita in sectoare ca aviatie, energie, petrol si gaze sau transporturi.
General Electric a inregistrat in 2007 in Romania, Bulgaria si Republica Moldova vanzari de 400 de milioane de dolari (270 mil. euro), cele mai mari venituri ale companiei fiind inregistrate din segmentul serviciilor bancare, de real-estate si al echipamentelor medicale, potrivit ultimelor informatii furnizate de companie.
Anul trecut, doar doi angajati au parasit GE, potrivit lui Colteanu. Motivul: au existat oportunitati de cariera mai interesante.
"Nu consider ca exista o criza a fortei de munca pe piata romaneasca, din punctul de vedere al companiei noastre. De fiecare data cand am facut recrutare pentru diverse divizii, nu am avut o problema in a identifica potentiali candidati", explica directorul executiv al GE. Angajarile in cadrul GE se fac in functie de necesitatile de dezvoltare ale businessului, astfel incat nu se poate vorbi despre perioade dedicate unor actiuni de recrutare.
In egala masura, spune el, se remarca o tendinta de revenire in tara a romanilor care au lucrat in strainatate si care aleg sa se intoarca ca urmare a unor oportunitati aparute pe plan local.
"Sunt cateva sectoare care se confrunta cu lipsa fortei de munca din cauza ritmului dinamic de crestere, ca sectorul IT&C sau cel bancar", precizeaza Colteanu.
In opinia lui Colteanu, unul dintre lucrurile care au stat la baza dezvoltarii companiei este faptul ca aceasta a avut flexibilitatea de a se reinventa, flexibilitate comparabila cu cea a unei firme mici.
"Este un principiu cunoscut faptul ca o companie mai mica are cateodata o flexibilitate mult mai mare de a se adapta. Desi este o companie foarte mare la nivel global, General Electric a avut in egala masura posibilitatea de a se repozitiona si de a se adapta la cerintele pietei", povesteste Colteanu. Pe plan local, GE este una dintre filialele cu cea mai mare dezvoltare din Europa, investitiile recente atingand suma de 500 de milioane de dolari.
De asemenea, mai multi romani lucreaza ca manageri in filialele GE din lume. "Spre exemplu, in cadrul diviziei GE Security la Bruxelles avem un director de resurse umane, la Londra in cadrul aceleiasi divizii avem un director de vanzari. Avem un director financiar roman care isi desfasoara activitatea in SUA", afirma Colteanu. Cu toate acestea, in cadrul GE nu se poate vorbi despre un tip de manager specific unei anumite tari sau regiuni.
"Vorbim in general despre lideri care se pot pozitiona sau repozitiona in diverse locuri din lume tocmai datorita acestei tendinte de globalizare actuale. De aceea, angajatii nostri sunt obisnuiti cu diverse experiente nu numai profesionale in cadrul companiei, dar si cu tot felul de experiente culturale, iar tipul de management este mai degraba caracterizat printr-un melanj cultural si nu prin particularitati locale."
Un angajat poate sa-si exprime dorinta de a fi ulterior relocat in alt sediu al companiei, chiar in alta tara sau in alta divizie.
Diviziile GE, in functie de consistenta lor ca prezenta in Romania, au sau nu un director de resurse umane. Spre exemplu, GE Money are un director de resurse umane, pentru ca exista un numar mare de personal in companie.
Din cei 1.300 de angajati ai companiei, peste 900 lucreaza in cadrul diviziei GE Money. Pe urmatoarele locuri, cei mai multi angajati sunt concentrati in diviziile GE Aviation, GE Energy si GE Healthcare.
In schimb, in alte divizii, departamentul de resurse umane este coordonat din alte orase. Unii directori de resurse umane se afla la Bruxelles, altii sunt in Polonia, in functie de felul in care fiecare divizie raporteaza pe linie de business. "O asemenea companie nu ar fi existat astazi practic daca rolul departamentului de resurse umane ar fi fost un rol pur administrativ, axat doar pe elaborarea de proceduri interne, birocratice, care sa pozitioneze angajatul ca pe un simplu angajat care duce la indeplinire obiectivele companiei", spune Colteanu.
Fiecare dintre cei peste 320.000 de angajati pe care ii are GE la nivel global, dintre care peste 100.000 se afla in Europa, este supus unui proces de evaluare care cuprinde atat auto-evaluarea, cat si evaluarea de catre managerul direct.
Sistemul de evaluare este bazat pe un dialog constant intre angajat si manager, in timp ce procesul de evaluare este complet digitalizat.
General Electric a infiintat in 1956 centrul de instruire de la Crotonville din SUA, prima scoala de management de afaceri din lume care are astazi zeci de mii de cursanti anual, angajati sau parteneri ai companiei.
Pentru asemenea programe de training si de dezvoltare compania investeste anual peste 1 miliard de dolari la nivel global.

Cristian Colteanu

Septembrie 2007 - prezent: director executiv al GE Romania, Bulgaria si Republica Moldova
2003 - 2007, ambasador extraordinar al Romaniei in Italia
2000 - 2003: secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe
1986 - 2000: reprezentant si consilier al Grupului de Companii Ansaldo
1978 - 1983: a coordonat activitatea Biroului pentru SUA al Companiei Comerciale Masiniexport
Absolvent al Institutul Politehnic din Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO