Companii

GM va cumpara piese de 500 mil. $ de pe piata locala

27.08.2007, 18:42 16

General Motors, cel mai mare constructor de automobile din lume, va ajunge sa cumpere din Romania in urmatorii trei ani componente in valoare de peste 500 mil. $ (368,4 mil. euro), potrivit reprezentantilor companiei.
"Valoarea componentelor auto achizitionate de General Motors din Romania in prezent este de 170 mil. $ (125,2 mil. euro) si intentionam ca in urmatorii doi-trei ani aceasta valoare sa creasca la 500 de milioane de dolari (368,4 mil. euro)", a declarat pentru ZF Julie Hamp, vicepresedinte comunicare pentru GM Europe.
In prezent, GM, care in 2006 a inregistrat o cifra de afaceri la nivel mondial de 207,3 mld. $ (152,7 mld. euro), detine 30 de furnizori in Romania, numar care se va dubla in urmatorii doi ani, potrivit reprezentantilor GM.
In 2006 valoarea totala a exporturilor de componente auto a fost de 1,78 miliarde de euro, adica piesele in valoare de 125,2 milioane de euro achizitionat de GM reprezinta 7% din totalul exporturilor de subansamble. "General Motors achizitioneaza din Romania cabluri furnizate de catre Delphi Packard, sisteme de iluminat de la Elba si volane de la Takata", a adaugat Hamp.
In prezent compania japoneza Takata, producatoare de sisteme de siguranta auto, detine in Romania trei puncte de lucru. Producatorul de corpuri de iluminat Elba din Timisoara a anuntat pentru acest an investitii de 4,5 mil euro si estimeaza pentru anul in curs o crestere a cifrei de afaceri de 10-12%, la 40 mil. euro.
Dupa ce Ford, cel de-al doilea mare constructor din SUA, si-a anuntat intentia de a prelua uzina de la Craiova, si companii producatoare de componente auto precum Delphi Packard intentioneaza sa investeasca in construirea unei noi fabrici la Iasi peste 100 de milioane de euro. Pana in prezent Delphi a infiintat in Romania doua fabrici, in Sannicolau Mare si Ineu.
Delphi, alaturi de alte companii producatoare de componente isi reduc numarul angajatilor din SUA si construiesc noi uzine in tari ce presupun costuri mai scazute de fabricatie, pentru a evita intrarea in faliment.
General Motors si-a anuntat intentia de a majora productia de automobile marca Chevrolet in Europa de Est. Productia uzinei din St. Petersburg va fi majorata de la 30.000 in prezent la 70.000 in 2008.
O echipa a GM a vizitat in cursul acestei luni Romania pentru a obtine mai multe detalii cu privire la piata locala si furnizorii de componente.
GM de asemenea ia in considerare construirea in apropiere de Cluj a unei uzine in care sa se asambleze automobile marca Opel.
Surse din piata auto au declarat anterior agentiei Mediafax ca decizia cu privire la construirea unei uzine in Romania urmeaza a fi adoptata in lunile octombrie-noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO