Companii

Greva de la Mittal Steel Galati a scapat de sub control

Greva de la Mittal Steel Galati a scapat de sub control

In prima zi de greva au praticipat la protest aproximativ 700 de persoane

20.04.2007, 19:12 26

Conducerea Mittal Steel Galati ii acuza pe protestatari ca au generat pierderi imense si ca greva declansata miercuri a scapat de sub control dupa ce muncitorii ar fi parasit mai multe puncte cheie in procesul de productie, administratia combinatului anuntand ca va sesiza Parchetul in acest caz.
Directorul general Augustine Kochuparampil sustine, intr-un document adresat ieri comitetului de greva al sindicatului Solidaritatea, ca nu au fost respectate dispozitiile legii cu privire la desfasurare grevei intr-o unitate cu foc continuu.
"Va atentionam ca la UAF (Uzina Aglomerare Furnale, n.r.) activitatea este compromisa la doua furnale din cauza parasirii locului de munca de catre salariati in vederea prticiparii acestora la greva", sustine Kochuparampil.
Intr-o minuta incheiata intre administratie si sindicalisti se arata ca au ramas descoperite locuri de munca cheie. "La Furnalul 3 intreaga echipa a parasit locul de munca, deci instalatiile au ramas fara control. Furnalul 4 urmeaza sa fie supus aceluiasi risc. Masina de Turnare 1 a ramas fara oameni in timpul noptii", se arata in minuta semnata, joi la pranz, intre reprezentantii grevistilor si cei ai administratiei.
Conducerea combinatului a anuntat ca in acest caz va sesiza Parchetul si Inspectoratul Teritorial de Munca.
"Totodata, administratia a aratat ca balanta energetica a Mittal Steel Galati a fost data peste cap total. S-au monitorizat si s-au simtit in aer si in tot orasul emisiile puternice de la UCC (Uzina Cocso-Chimica). Pierderile sunt imense, iar consecintele le vom suporta cu totii", se mai arata in documentul citat.
Liderii sindicali sustin, la randul lor, ca muncitorii si-au facut datoria. "Ne-am facut datoria si inainte si dupa declansarea grevei", a spus Gheorghe Tiber, presedintele sindicatului Solidaritatea de la Mittal Steel Galati. Sindicatul Solidaritatea de pe platforma siderurgica a anuntat miercuri declansarea grevei generale. Protestatarii s-au strans in numar mare in prima zi a grevei, doar in jurul orelor la care se facea schimbul de tura, cand puteau fi vazuti 600-700 de grevisti. In rest, numarul lor a atins 200-300 de persoane, scazand considerabil dupa ora 18,00. Pe parcursul primei nopti de greva, au mai ramas in fata principalei cai de acces in combinat circa 50 de persoane.
Sindicatul Solidaritatea a reusit sa depuna la instantele galatene 3.830 de semnaturi in favoarea declansarii grevei, ceea ce reprezinta mai bine de jumatate din numarul membrilor sindicali, cum prevede legea. Lideri Solidaritatii au sustinut in fata magistratilor Tribunalului Galati ca reprezinta peste 7.000 din cei 14.500 de angajati ai Mittal Steel Galati.
Pana in prezent, protestele au fost sustinute doar de Solidaritatea, care a cerut o majorare salariala de 25% sau 100 de euro net lunar pentru fiecare salariat. Solidaritatea mai cere ca 10% din profit sa revina salariatilor, conform legislatiei in vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO