Companii

Grupul A&D Pharma a trecut pe pierderi

Grupul A&D Pharma a trecut pe pierderi

Click pentru imaginea intreaga

10.03.2008, 20:06 24

A&D Pharma a inregistrat anul trecut pierderi de 8,4 mil. euro, fata de un profit net de 17,8 mil. euro in 2006. Acest rezultat negativ s-a datorat in principal unor pierderi financiare (5,7 mil. euro) survenite pe fondul deprecierii leului, unui bonus acordat presedintelui companiei David Ebsworth (1,5 mil. euro), pierderilor produse de un incendiu la un depozit din Bacau si altor provizioane (3,35 mil. euro). Fara aceste elemente, A&D Pharma ar fi inregistrat un rezultat net pozitiv de circa 5,9 mil. euro, potrivit informatiilor companiei.
In rapoartele anterioare, reprezentantii A&D Pharma au estimat impactul puternic al deprecierii leului asupra afacerii, insa nu au furnizat informatii despre celelalte evenimente care au dus cel mai mare grup farma pe pierderi. Pe de alta parte, profitul operational (EBITDA) al grupului a atins 16 mil. euro, in scadere de la 27,1 mil. euro in 2006, in timp ce marja bruta s-a mentinut pozitiva la circa 26%.
"Performanta operationala este in linie cu asteptarile noastre. Am mentinut trendul de crestere la nivelul vanzarilor, iar marja bruta este la nivelul de anul trecut, desi mediul economic a fost diferit. Printre factorii care au avut un impact direct asupra rezultatelor noastre se numara deprecierea leului, pentru ca suntem o companie care depinde de importuri (circa jumatate din produse provin din import - n.red.)", a spus Roger de Bazelaire, CFO al A&D Pharma.
Vanzarile A&D Pharma, care este listata pe Bursa din Londra, unde are o capitali-zare de 300 mil. euro, sub nivelul de 400 mil. euro la care compania s-a listat, s-au majorat anul trecut cu 28%, pana la 425,5 mil. euro. Mediplus, divizia de distributie a A&D Pharma, a raportat vanzari de 363,5 mil. euro, in timp ce Sensiblu a trecut pragul de 120 mil. euro.
"Am ajuns la un nivel al cifrei de afaceri atat in retail, cat si in distributie care ne permite sa ne uitam spre optimizarea businessului. La nivelul Sensiblu, numarul actual de farmacii este rezultatul deschiderii a 26 de unitati anul trecut, in conditiile in care am relocat 7 si am inchis 11 unitati. La nivelul distributiei, vorbim de optimizare mai ales la nivel logistic. Investim in upgradarea tehnologiei in noile depozite", a spus Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.
Grupul farmaceutic A&D Pharma a inceput anul trecut analiza pietelor din jurul Romaniei pentru a-si extinde operatiunile, insa pana in prezent nu au fost consemnate achizitii de companii sau investitii greenfield. Singura prezenta externa a companiei este in Moldova, concretizata in joint-venture-ul Elantis Farm.
Grupul are o linie de credit de 100 mil. euro deschisa in 2006.
"Pentru cresterea organica nu va trebui sa marim linia de credit. Valoarea creditului ar putea insa creste pe masura ce facem achizitii. In functie de dimensiunea acestora vom apela la credite sau la o emisiune de actiuni. Investim si ne pregatim pentru achizitii in 2008", a completat Roger de Bazelaire.
Cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare, A&D Pharma si-a publicat si structura actionariatului in care se precizeaza pentru prima data numele persoanelor care controleaza indirect grupul, dar si in ce alte businessuri sunt implicati.
Potrivit raportului transmis Bursei din Londra, oamenii de afaceri care detin indirect compania sunt Chales Michel Eid, Ludovic Charles Simon Robert, Roger Akoury si Walid Abboud. Potrivit Mediafax, A&D Pharma va renunta la institutia financiara nebancara Lauren Finance, achizitionata in 2006 de la Gemisa si va continua parteneriatele cu Garanti Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO