Companii

Grupul elvetian Roche merge pe un scenariu de 5% crestere, dupa cresterea de 30% din 2009

Grupul elvetian Roche merge pe un scenariu de 5% crestere, dupa cresterea de 30% din 2009

Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania: Piata farmaceutica mi s-a parut ca este destul de stabila si nu ar fi o rata a somajului mai mare decat in anii anteriori sau o rata a somajului mai mare decat cea de la nivel economic.

01.03.2010, 00:00 97

Gigantul farmaceutic Hoffmann La Roche, al doilea jucator pepiata romaneasca de medicamente, si-a bugetat anul acesta o"crestere relativ mica" de 5%, comparativ cu nivelul de aproximativ700 mil. lei (167 mil. euro) realizat in 2009.

"Ne uitam in jur si vedem ca lucrurile sunt cu totul altfel anulacesta. Daca e sa luam in calcul numai taxa de claw-back care neafecteaza profitul si vanzarile, 11% din vanzarile pe anul acestase vor duce mai mult ca sigur aici. Am mers pe varianta cea maipesimista in bugetare, ca sa nu avem apoi de ce sa ne plangem", aspus Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania intr-uninterviu acordat ZF. Taxa de claw-back este un impozit suplimentarde 5-11% din vanzarile companiilor farmaceutice introdus in2010.

Ela spus ca in 2009 compania si-a depasit cresterea bugetata cu 10%,avansul total fiind de 30%. Evolutia Roche a fost sustinuta de ariaoncologica, aceasta generand circa 40% din vanzarile totale. Lanivelul companiei-mama vanzarile oncologice sunt de circa44-45%.

"Piata romaneasca de oncologie nu este matura si mai exista locde crestere", afirma Zamonea. Roche are numai medicamente cuprescriptie in portofoliu, iar alte arii terapeutice pe careactiveaza sunt anemia, virologia (hepatita si SIDA) si poliartrita(pe care a intra recent). Grupul elvetian are in portofoliul simedicamentul antiviral Tamiflu folosit in tratamentul gripei.

Creditele vin de la banci si firma-mama

Roche a trecut pe locul doi in topul celor mai mari jucatori dinpiata farmecutica dupa un an in care s-a aflat pe prima pozitie,clasamentul fiind in prezent condus de Sanofi-Aventis, conformdatelor companiei de analiza si studii de piata CegedimRomania.

"De incasat am incasat ceva (in 2009 - n.red.), sumele aferenteprimelor patru luni din 2009. S-au extins in mod oficial termenelede plata de la autoritati si noi suntem ultimii din lant careprimesc banii", a mai spus Zamonea.

Seful Roche Romania spune ca in acest interval a avut credite dela banci si de la firma-mama. "Ne crediteaza, altfel nu am puteasupravietui. Au fost credite pe termen scurt, credite revolving,avem si un overdraft", a spus Zamonea.

Roche Romania si-a bugetat pentru acest an o marja de profit de3-4%, in conditiile in care anul trecut aceasta s-a situat la 5-6%,conform informatiilor preliminare. Compania elvetiana are inportofoliu si primele trei cele mai vandute produse de pe piataromaneasca, Neorecormon, Pegasys si Avastin, care, potrivit luiZamonea, genereaza venituri de circa 100 de milioane de lei. "Numai avem o dependenta asa mare de cateva produse. Acum vreo treiani eram dependenti de vreo doua produse, acum riscul estedispersat", spune Zamonea.

Au la activ si o tranzactie

Dan Zamonea este unul dintre cei mai longevivi executivi dinindustria farmaceutica, el venind la conducerea filialei locale in2001. In cadrul Roche Romania lucreaza peste 160 de oameni.

La finalul anului 2008, divizia de diagnostice a Roche acumparat de la firma Top Diagnostics partea de active care aveaulegatura cu produsele distribuite de grupul elvetian, intr-otranzactie de ordinul "zecilor de milioane de euro". Intarea invigoare a sistemului de claw-back care presupune taxareaproducatorilor cu 5-11% ar urma sa afecteze toate companiile dinRomania. Ce spune firma-mama a Roche despre acest lucru?

"Se face tot mai mult o comparatie cu situatia din piatafarmaceutica a Greciei unde banii se incaseaza dupa un an si ceva",afirma seful Roche Romania.

El adauga faptul ca la nivel economic general, Romania nu riscasa ajunga in situatia Greciei (stat extrem de indatorat, care arede rambursat anul acesta datorii in valoare de 53 mld. euro, dincare 20 mld. euro numai in aprilie si mai).

"In primul rand este vorba de politica solida a Bancii Nationalecare ne-a mentinut in tot acest timp intr-o zona de stabilitate", amai spus el.

In legatura cu profitul record al BNR de 1,1 miliarde de euro deanul trecut, Zamonea apreciaza ca "este de laudat".

Criza economica, marginal resimtita in industriafarmaceutica

Dan Zamonea afirma ca efectele crizei economice nu suntresimtite direct de companie, ci marginal prin modificarile sitaxele noi ce urmeaza sa fie implementate.

"Piata farmaceutica mi s-a parut ca este destul de stabila si nuar fi o rata a somajului mai mare decat in anii anteriori sau orata a somajului mai mare decat cea de la nivel economic", afirmaseful Roche. In legatura cu durata crizei economice el spune ca orevenire s-ar putea produce in ultimul trimestru cu efecte vizibileabia in 2011, primul trimestru urmand sa fie cel mai dificil, cuscumpiri si cresteri de taxe.

"Mai bine nu ne astepam sa fie (in 2010 - n. red.). Speram sa nufie mai rau. Am fost un pic optimisti si ne asteptam la o cresterein trimestrul IV din 2009, dupa ce analistii spuneau ca inoctombrie s-a oprit scaderea economica", este de parereZamonea.

Piata farmaceutica a atins anul trecut 1,9 miliarde de euro,principalii jucatorii fiind Sanofi-Aventis, Roche, Pfizer,GlaxoSmithKline, Novartis, Servier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO