Companii

Guvernul: Deciziile lui Mihai Toader, şef al Poştei în 2005-2008, au dus compania aproape de „colaps financiar“

Guvernul: Deciziile lui Mihai Toader, şef al Poştei în 2005-2008, au dus compania aproape de „colaps financiar“
17.06.2010, 23:07 110

Compania Poşta Română, care a avut pierderi de 43 de milioane deeuro anul trecut şi care este deţinută de MinisterulComunicaţiiilor şi Societăţii Informaţionale şi FondulProprietatea, va intra într-un proces de restructurare în vedereaevitării unui colaps financiar, potrivit unei hotărâri deguvern.

"Situaţia economică a Poştei Române s-a înrăutăţit considerabilîncepând din anul 2008, agravându-se accelerat în al doileasemestru al anului 2009. Evoluţia negativă a fost determinată înprincipal de deciziile manageriale din anul 2008, producând efecte ce au creat premiseleunui colaps financiar iminent", potrivit unui document privindaprobarea strategiei de restructurare şi modernizare a PoşteiRomâne.

În perioada 2005-2009, cheltuielile totale ale companiei de stats-au dublat până la un nivel de 400 de milioane de euro, potrivitdatelor de pe site-ulMinisterului de Finanţe. Mai mult, compania a trecut de la unprofit net de 8 milioane de euro pe pierderi de 43 de milioane deeuro anul trecut, în timp ce numărul angajaţilor a crescut cuaproape 1.300 de oameni în ultimii cinci ani, până la aproape36.000.

Rezultatele slabe obţinute de Poşta Română au fost înregistrateîn mandatul lui Dan Mihai Toader, pus sub învinuire anul trecut deDNA, într-un dosar referitor la asocierea Poştei Române cu un grupde firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe CaleaVictoriei din Bucureşti. Dan Mihai Toader, numit la conducereacompaniei de către ministrul comunicaţiilor Szolt Nagy în 2005, afost anchetat de DNA alături de fostul ministru al justiţiei TudorChiuariu şi de fostul ministru al comunicaţiilor Szolt Nagy. Toadernu a putut fi contactat de ZF. La începutul anului trecut, Toader afost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat în septembriecu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de statEximbank şi director general al Poştei Române în prezent. Dinconsiliul de administraţie al Poştei Române fac parte AndreiSăvulescu, Gabriel Cioacă, Cristina Antonie, Romeo Medan, CarmenMirelle Rădoi şi Ionuţ Negrescu.

"Situaţia a fost tensionată în ultimii ani la Poşta Română. Întimpul conducerii lui Dan Mihai Toader au crescut foarte multcheltuielile, de aceea l-am înlocuit cu Vătavu, la care am renunţatulterior din cauză că avea probleme de sănătate", a declaratGabriel Sandu, ministrul comunicaţiilor. El a mai spus că în acestmoment se implementează un plan de organizare competitivă. "PoştaRomână are nevoie de un proces de modernizare completă. Pe timpulmandatului meu, Poşta Română nu va fi vândută", a declarat Sandu,care a semnat un acord de colaborare cu Guvernul Italiei prin carepoşta italiană să furnizeze asistenţă tehnică, pe partea delogistică, dar şi asistenţă pe partea de servicii financiare şi destrategie Poştei Române. În urma procesului de restructurare seaşteaptă obţinerea unui profit brut de peste 50 mil. lei (12 mil.euro) până în 2014. De asemenea, se vizează creşterea ponderiiveniturilor din segmentul de servicii financiare la cel puţin 25%din totalul veniturilor Poştei până la sfârşitul anului 2014 şicreşterea ponderii serviciilor de curierat, mesagerie şi aserviciilor financiare la 35% din cifra totală de afacerii. PoştaRomână are până în 2012 dreptul exclusiv de a presta serviciipoştale de trimitere a corespondenţei ce nu depăşeşte 50 de grame.Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor au precizat căreorganizarea Poştei Române, care deţine o cotă de piaţă de 75% pesegmentul trimiterilor de corespondenţă, a început deja prinrestructurarea direcţiilor regionale, numărul acestora reducându-sede la zece la şapte. Proiectele de investiţii pe care le are înplan Poşta Română depăşesc 100 de milioane de euro anul acesta(automatizarea centrelor de sortare, achiziţia de echipamente detipărire, reorganizarea transportului de trimiteri poştale şi alteproiecte).

În urmă cu doi ani, compania semnase contracte de achiziţii depeste 300 mil. euro. Printre acestea se numără contractul de 44,8milioane de euro cu compania aeriană Blue Air, deţinută de omul deafaceri Nelu Iordache, pentru prestarea de servicii de transportaerian. În acelaşi timp, firmele UTI Facility Management şiRomprest au câştigat un contract de peste 41 mil. euro (148 mil.lei) cu Poşta Română, în urma căruia s-au furnizat servicii decurăţenie, mentenanţă şi întreţinere a clădirilor şi instalaţiilorpentru o perioadă de patru ani. Tot în 2008, compania a încheiat uncontract de leasing cu Porsche Mobility pentru 727 de maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO