Companii

Haine de piele Armani facute in Hunedoara

24.05.2004, 00:00 159

Omul de afaceri italian Alberti Vittorio produce intr-o fabrica din Hunedoara echipament pentru motocilisti celebri si haine din piele marca Armani.
Loris Capirossi si Alex Baros, campioni mondiali ai curselor de motociclism viteza, sunt numai doi dintre sportivii care poarta echipament confectionat la Hunedoara. Principalul partener extern al societatii Albes din Hunedoara este firma Spyke, unul dintre liderii mondiali in productia de echipament sportiv.
In acest an, compania Albes va confectiona circa 12.000 de echipamente de motociclism. Pretul cu care acestea sunt vandute pe pietele lumii este cuprins intre 700 si 900 de euro. Materialele folosite sunt, in principal, pielea de ovine si bovine, adusa din Italia. Avand in vedere pericolele la care sunt expusi motociclistii in cazul unor cazaturi, costumul contine si o serie de elemente de siguranta care sa protejeze cele mai expuse parti ale corpului. Din acest motiv, un echipament ajunge sa cantareasca 5,5 kilograme.
Investitia facuta incepand din 2004, in fabrica din orasul de pe malul Cernei se ridica la 500.000 de euro. In fabrica lucreaza, la aceasta ora, 280 de angajati care confectioneaza zilnic 50 de costume de motocilism.
Omul de afaceri italian a inceput colaborarea cu firme din industria hunedoreana a pielariei inca din 1997, cand a incheiat diverse contracte cu societatea Favior Orastie si Vidra Hunedoara. "Fiind multumit de calitatea lucrarilor si mai ales de existenta in acest judet a unor oameni calificati in acest domeniu, am hotarat in 2001, infiintarea unei fabrici in Hunedora. De altfel, ideea de a investi aici s-a concretizat in momentul in care am reusit sa obtinem un contract pe termen lung cu o firma puternica din industria pielariei italiene", afirma administratorul societatii Albes.
Pe langa costumele de motociclism societetea Albes confectioneaza haine de piele marca Armani. Celebra casa de moda isi realizeaza anual la Hunedoara aproximativ 50.000 de haine. "Executam haine de piele din linia Armani Jeans, care este o linie sportiva, in sensul ca imbracamintea poate fi purtata in orice situatie. O data cu tiparul si materialele necesare firma Armani ne trimite si mostre ale hainelor. Asta inseamna ca imbracamintea confectionata de noi la Hunedoara trebuie sa fie exact ca si modele trimise. Pe pietele lumii, o astfel de haina este vanduta la preturi cuprinse intre 400 si 800 de euro", afirma Alberti Vittorio.
Unul dintre proiectele avute in vedere de catre Alberti Vittorio este marirea capacitatii de productie. Asta deoarece exista perioade in care cererea partenerilor italieni depaseste capacitatea de lucru a fabricii. "Au mai fost situatii in care nu am putut face fata comenzilor. Solutia pe care am adoptat-o a fost transferul unor parti din comenzi catre alte firme din judet, care au acelasi obiect de activitate. Acest lucru a fost benefic atat pentru noi, in sensul ca ne-am putut onora comenzile, cat si pentru afaceristii hunedoreni care au avut posibilitatea sa-si mareasca profitul" afirma italianul.
Desi in judetul Hunedoara exista o traditie in industria pielariei existenta atator firme de profil a creat o problema: lipsa personalului calificat. "Pentru meserii care nu necesita abilitati deosebite, exista avantajul calificarii rapide la locul de munca, dar problemele apar atunci cand avem nevoie de oameni care sa stie sa lucreze cu masini specifice pielariei. Cu toate acestea, am dorit ca in fabrica sa lucrez numai cu hunedoreni. Aduc pentru perioade scurte de timp tehnicieni italieni care sa califice angajatii dupa care ii transferam in Italia. In afara de mine, in firma mai exista un singur italian, asociatul meu", precizeaza Alberti Vittorio. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO