Companii

Help Net: Am majorat salariile farmacistilor cu 40% anul trecut

Help Net: Am majorat salariile farmacistilor cu 40% anul trecut

Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma: "In conditiile deficitului mare de farmacisti, recrutarea este o adevarata provocare"

22.04.2008, 14:10 1000

Pana in anul 2010, targetul companiei este sa ajunga sa opereze o retea de 200 de farmacii. Una din cele mai mari dificultati pentru extindere este deficitul de farmacisti. Compania a majorat salariile farmacistilor anul trecut cu 40%.
"2008, ca si 2007, va fi un an al consolidarii. Am relocat cateva dintre unitatile noastre si vom continua relocarile, pentru a ne asigura o cat mai buna pozitionare", a spus Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma.
Help Net a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 53 mil. euro, in crestere cu 38% fata de 2006 si cu o rata a profitului de peste 3%.
Pentru 2008, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 68 mil. euro. Rezultatele din 2007 pozitioneaza Help Net pe locul al doilea in topul jucatorilor de profil dupa cifra de afaceri, potrivit propriilor date. Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis au crescut anul trecut cu 19,2%.
"Deschiderea de noi unitati implica bineinteles angajarea de oameni noi, in conditiile deficitului mare de farmacisti, recrutarea este o adevarata provocare", a spus Iacob care a adaugat ca anul trecut salariile farmacistilor au crescut cu 40% fata de 2006.
La nivelul industriei farmaceutice venitul mediu brut al unui specialist se situa in 2006 la peste 820 de euro, potrivit studiului PayWell 2006, realizat de PricewaterhouseCoopers.
In prezent, Help Net are aproape 900 de angajati.
Circa 20% din vanzarile companiei se realizeaza pe segmentul de produse cosmetice si dermatocosmetice, pentru care nu sunt impuse preturi maximale de vanzare. Potrivit estimarilor reprezentantilor companiei, Help Net detine o cota de piata de 3,6% din piata de retail farma.
Anul trecut Help Net a atins pragul de 100 de unitati. Cel mai dinamic an in dezvoltarea Help Net a fost 2004, cand businessul companiei ca si numarul farmaciilor s-au dublat.
Principalii concurenti ai Help Net pe segmentul de retail farmaceutic sunt Sensiblu, Catena, City Pharma, Dona, Centrofarm.
Lantul de farmacii Help Net a fost infiintat in 1998 si este parte a grupului Farmexim, care include activitati de distributie de medicamente, dar si compania de import si distributie de cosmetice Green Net.
Grupul Farmexim a inregistrat o cifra de afaceri cumulata de 205 mil. euro in 2007, cu circa 5% mai mult comparativ cu estimarile initiale. La nivelul intregului grup lucreaza peste 1.300 de angajati.
Distribuitorul Farmexim, unul dintre principalii jucatori din industria de profil, a finalizat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 150 mil. euro, cu 35% mai mult comparativ cu anul precedent.
Pentru 2008, Farmexim vizeaza sa-si pastreze locul intre primii trei distribuitori de medicamente (in retail) din Romania si sa ajunga la o cifra de afaceri de 187,5 mil. euro, cu 25% mai mult comparativ cu 2007. Bazele distribuitorului au fost puse in 1990, fiind prima companie de import si distributie de produse farmaceutice din Romania.
Intreaga piata farmaceutica locala a crescut cu 11,2% anul trecut, pentru 2008 fiind avansat un ritm de crestere in jurul a 10%. In aceste conditii piata ar putea sa sara pragul de 2 mld. euro. Principalii factori care vor influenta piata vor fi evolutia cursului de schimb, majoritatea produselor fiind importate, precum si politica de preturi practicata de catre Ministerul Sanatatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO