Companii

Hergan a semnat cu Auchan si Decathlon pentru un parc de retail la iesirea spre Constanta

Hergan a semnat cu Auchan si Decathlon pentru un parc de retail la iesirea spre Constanta
01.02.2010, 23:20 354

Grupul de dezvoltare imobiliara Avrig 35, administrat de omul deafaceri Alexander Hergan, s-a inteles cu lantul de hipermarketuriAuchan si cu retailerul de articole sportive Decathlon pentrudezvoltarea unui parc de retail pe bulevardul Theodor Pallady dinBucuresti, au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.

Hergan,unul dintre cei mai puternici si mai longevivi antreprenori romanidin imobiliare, va incepe anul acesta lucrarile de constructie laun al doilea parc de retail in Bucuresti, unde a mai realizat sivandut proiectul Iris Shopping Center din Titan, in care cea maiimportanta ancora este tot retailerul Auchan.

Avrig 35 detine un teren de 30 de hectare in estul Capitalei demai bine de patru ani, cumparat de la grupul farmaceutic Zentivapentru circa 20 de milioane de euro.

"Nu putem face niciun fel de comentarii pana saptamana viitoare,cand vom organiza o conferinta de presa", au declaratreprezentantii Avrig 35.

Alexander Hergan este unul dintre fondatorii grupului Avrig 35in anul 1999, compania dezvoltand in ultimii zece ani numeroaseproiecte pentru companiile Vodafone, Petrom, Raiffeisen sauUniCredit Tiriac, precum si turnul de birouri Tower Center de pebulevardul Ion Mihalache din zona centrala a Capitalei, unde dincauza unui litigiu mai vechi inca nu s-a mutat nicio companie, desicladirea a fost finalizata.

Avrig 35 a vandut la timp

Grupul a atacat de-a lungul timpului toate segmentele importanteale pietei imobiliare, realizand doua parcuri de retail sub brandulIris in Bucuresti si Pitesti, cinci cladiride birouri in Bucuresti si un portofoliu format din 18 imobile noisau cladiri de birouri renovate in orasele mari din tara, precum siun ansamblu de locuinte pe strada Eminescu din Capitala.

Cele mai multe proiecte au fost vandute inca dinaintea crizeifinanciare, astfel ca la ora actuala compania este unul dintreinvestitorii care poate dispune de lichiditati importante, tinandcont ca in ultimii patru ani a incasat circa 250 de milioane deeuro, ca urmare a exit-urilor realizate.

Ultima vanzare importanta realizata de Avrig 35 a fost cea aproiectului Iris Shopping Center din Titan in prima jumatate aanului 2008, cu putin timp inainte ca piata tranzactiilor sainghete aproape complet. Pretul primit, circa 147 de milioane deeuro, si randamentul acceptat de catre cumparatori, sub 7% in euroanual, fac din aceasta mutare una dintre cele mai profitabilepentru dezvoltatori.

Potrivit informatiilor existente, compania detine in continuarenumeroase terenuri in Bucuresti, cele mai multe cumparate de lainceputul anilor 2000, cand preturile inca nu explodasera.

Auchan si Decathlon se extind puternic

Miscarea de extindere pe segmentul de retail este impotrivatrendului de pe piata, dar retailerii Auchan si Decathlon, companiicare fac parte din acelasi grup controlat de familia miliardarilorMulliez, au anuntat recent planuri de extindere agresiva.

Astfel, Auchan intentioneaza sa dubleze reteaua dehipermarketuri in urmatorii trei-cinci ani si a semnat recentpentru un nou magazin in Brasov, in timp ce retailerul de articolesportive, care detine doar un magazin in cartierul bucuresteanMilitari, a anuntat ca a securizat terenuri pentru deschiderea asase noi magazine in Bucuresti (doua unitati), Timisoara,Constanta, Brasov si Iasi.

Reprezentantii celor doua companii nu au oferit detalii privindviitoarele magazine pana la inchiderea editiei, directorulDecathlon mentionand la randul sau ca firma va organiza oconferinta de presa saptamana viitoare.

Pe bulevardul Theodor Pallady ar urma sa fie deschise in acestan si un hipermarket Real, precum si o unitate cash & carry agrupului Metro, astfel ca dezvoltarea proiectului Avrig 35 ar puteainchide zona de la iesirea din Bucuresti pe autostrada spreConstanta pentru viitoare dezvoltari comerciale. Consultantiiimobiliari apreciaza ca piata de retail va continua sa se dezvoltepana in punctul in care fiecare iesire din oras va fi acoperita deun parc de retail, dupa modelul celui din Militari, in carefrancezii de la Carrefour au deschis primul magazin dinRomania.

In prezent, in Bucuresti se mai afla in constructie proiecteleSun Plaza in Berceni si centrul comercial Cocor din centrulorasului, in timp ce o alta serie de proiecte au fost oprite dinlipsa de finantare sau chiriasi.

Cel mai scump centru comercial vandut inCapitala

  • Iunie 2008

Alexander Hegan si compania Aerium Finance au reusit sa faca ceamai mare tranzactie cu un centru comercial din Bucuresti in varaanului 2008, dupa ce au vandut pentru 147 de milioane de euro IrisShopping Center din Titan.

La momentul achizitiei, Iris Shopping Center nu era finalizatintegral, proiectul trecand prin alte doua inaugurari ale unorspatii comerciale si a cinematografului din cadrul galeriei.

In prezent, centrul comercial, care se intinde pe un teren de 10hectare din apropierea bulevardului 1 Decembrie din estulCapitalei, are o suprafata inchiriabila de 51.000 de metri patratisi cuprinde pe langa hipermarketul Auchan si magazine ale unorretaileri precum Domo, Takko sau Sprider.

Tranzactie de referinta pe birouri

  • Iunie 2006

Charles de Gaulle Plaza, unul dintre cele mai mari imobile debirouri de pe piata locala, a fost achizitionat de fondul deinvestitii german Accesion Fund pentru aproximativ 80 de milioanede euro la mijlocul anului 2006. Vanzarea imobilului de birouri cuo suprafata inchiriabila de aproximativ 24.000 de metri patrati areprezentat pentru o buna perioada de timp cea mai mare tranzactiede pe piata imobiliara locala.

Fondul de investitii Accession Fund, administrat de compania GLLReal Estate Partners, a incheiat tranzactia la un randament depeste 7%, coeficient aflat in continua scadere pe piata birourilorde clasa A din Capitala.

  • Avrig 35 dezvoltase cladirea alaturi de CA Immo, unul dintrereperele imobilelor de birouri de pe piata, care numara printrechiriasi companiile Petrom, Vodafone, Raiffeisen si UniCreditTiriac.

A doua "lovitura" pe birouri

  • Noiembrie 2006

La sfarsitul lui 2006, dupa ce semnase o tranzactie record laacea data pentru piata de birouri (vanzarea Charles de GaullePlaza), Alexander Hergan a semnat un nou deal cu grupul britanicCity Capital. Hergan spunea la acea data ca a primit in jur de 10oferte pentru cele doua cladiri de birouri din zona Obor dinCapitala.

  • Avrig 35 construise doua cladiri lipite de 5 si 7 etaje, cu osuprafata de 12.800 mp, pe strada Avrig.

18 imobile cu spatii de birouri

  • Februarie 2008

Grupul imobiliar a vandut pentru circa 46,3 mil. euro unportofoliu de 18 proprietati catre fondul de investitii New EuropeProperty Investments, listat la bursa AIM de la Londra. Cladirilecuprind spatii de birouri cu o suprafata de circa 46.000 mp,randamentul investitiei fiind estimat la 7,8%, in euro pe an.

  • Reteaua de cladiri de birouri cuprindea orase precum Constanta,Brasov, Targu-Mures si Craiova, inchiriate in special catre grupulaustriac Raiffeisen. Imobilele au fost vandute la inceputul anului2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO