Companii

Hidroelectrica a facut un profit de 27 mil. euro la cinci luni

03.07.2006, 14:39 18

Compania producatorare de energie electrica Hidroelectrica a obtinut in primele cinci luni ale anului un profit net de 93 de milioane de lei (26,5 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 850 de milioane de lei (242,8 milioane de euro), a declarat Traian Oprea, directorul general al societatii.
El nu a precizat cum au evoluat indicatorii financiari ai companiei in comparatie cu perioada similara a anului trecut.
La sfarsitul anului trecut, compania a inregistrat un profit de 72 de milioane de euro. Aproximativ 17 milioane de euro au reprezentat bugetul destinat investitiilor, in timp ce cea mai mare parte, 55 de milioane de euro, a fost destinata acoperirii pierderii-record inregistrate in 2003. Atunci, seceta din lunile de vara a produs o criza in sistemul energetic din Romania, iar Hidroelectrica a contabilizat pierderi de 98 de milioane de euro.
Compania va acoperi integral pierderea din 2003 abia din profitul ce va fi obtinut anul acesta.
La sfarsitul anului trecut, cifra de afaceri a Hidroelectrica a inregistrat un salt de aproximativ 67%, ajungand la un nivel de 2,1 miliarde de lei (587 de milioane de euro).
Rezultatele consemnate anul trecut au depasit cu 24% estimarile facute la inceputul anului de reprezentantii companiei.
Anul trecut a fost unul extrem de favorabil din punctul de vedere al producatorului de energie datorita ploilor abundente care au permis obtinerea unei productii record.
Astfel, in 2005 Hidroelectrica a produs aproximativ 20.100 GWh, ceea ce asigura aproximativ 34% din consumul total al Romaniei.
Un alt factor care a contribuit substantial la cresterea afacerilor Hidroelectrica a fost marirea tarifelor rezultata din alinierea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe diferitele segmente de jucatori: producatori, transportatori, distribuitori.
Compania a reusit sa extraga avantaje si din liberalizarea pietei energiei. In acest context, orice consumator industrial poate deveni consumator eligibil, statut care ii ofera posibilitatea negocierii pretului si a cantitatii cu orice furnizor sau producator de pe piata libera. Exporturile au avut o contributie redusa la cresterea cifrei de afaceri aferente anului trecut.
Hidroelectrica este cel mai ieftin producator intern de energie electrica, ceea ce i-a permis sa se pozitioneze in postura de principal exportator de electricitate al Romaniei.
Compania are in portofoliu complexul hidroenergetic de la Portile de Fier. Hidroelectrica, aflata in portofoliul statului roman, a lansat in toamna anului 2001 in atentia investitorilor privati asa-numita afacere a hidrocentralelor, prin care si-a propus sa finalizeze unitati de producere a energiei aflate in diverse faze de executie prin atragerea de capital extern, valoarea investitiilor fiind estimata atunci in jur de 1,5 miliarde de euro.
In paralel, compania deruleaza un amplu program de retehnologizare, cum este si cazul complexului hidroenergetic Portile de Fier, anul acesta fiind prevazut un buget de investitii de aproximativ 361 mil. euro.
Societatea opereaza prin intermediul a 12 sucursale si numara peste 5.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO