Companii

Hidroelectrica se imprumuta cu 50 mil. euro de la ING pentru finantarea programului de investitii

Hidroelectrica se imprumuta cu 50 mil. euro de la ING pentru finantarea programului de investitii

Click pentru imaginea intreaga

12.10.2006, 20:02 57

Hidroelectrica a contractat ieri un credit de la ING Bank in valoare de 50 de milioane de euro, fondurile urmand sa fie folosite pentru finantarea investitiilor producatorului de energie electrica.
Producatorul de energie electrica a mai contractat o finantare de 30 de milioane de euro de la Citibank si intentioneaza sa atraga in continuare fonduri pentru finantarea programului de investitii. Traian Oprea, directorul general al companiei, nu exclude posibilitatea de a mai contracta un credit pana la sfarsitul anului.
Imprumutul luat de la ING are un termen de rambursare de 5 ani si o perioada de gratie de 2 ani. Reprezentantii ING au declarat ca sprijina sectorul energetic din Romania si ca au acordat in ultimii 5 ani credite de peste 500 de milioane de euro pentru acest sector. "Imprumutul acordat Hidroelectrica se inscrie in politica noastra de a juca un rol activ in dezvoltarea sectorului energetic si in progresul economiei romanesti, in general", spune Misu Negritoiu, director general al ING Bank.
Hidroelectrica investeste pentru a-si pastra pozitia de lider in producerea energiei electrice pe piata romaneasca.
"Activitatea de investitii din cadrul companiei are ca principal scop realizarea de noi capacitati de productie, in vederea consolidarii pozitiei de principal producator pe piata productiei de energie electrica", spune Oprea.
In acest sens, Hidroelectrica parcurge o strategie de dezvoltare care va dura pana in anul 2025 si prin care urmareste sa atinga o valoare de 22.291 GWh pe an, reprezentand 61,9 % din potentialul hidraulic economic amenajabil. La sfarsitul anului 2005 energia de proiect pentru anul hidrologic mediu a centralelor hidroelectrice aflate in exploatare a fost de 17.340 GWh pe an, adica 48% din valoarea potentialului hidraulic tehnic amenajabil.
"Avand in vedere ca, potrivit ultimelor evaluari, potentialul hidraulic termic amenajabil este de 36.000 GWh pe an, inseamna ca mai pot fi valorificati circa 18.660 GWh pe an, prin finalizarea lucrarilor la amenajarile hidroelectrice aflate in diferite stadii de executie", mai spune Oprea.
Astfel, Hidroelectrica a realizat din 2000 pana in 2005 investitii de 916,6 milioane de euro. Numai anul trecut compania a realizat o investitie care s-a ridicat la 300,5 mil. euro. "Efortul investitional facut anul trecut a fost fara precedent in istoria Hidroelectrica", spune Oprea.
In ceea ce priveste investitiile pentru anul 2006 acestea se vor ridica la 371,4 milioane de euro. Anul viitor investitiile se vor ridica la o suma comparabila, de 387 milioane de euro. "Cresterea volumului investitional de la an la an este evidenta si are ca obiectiv exploatarea potentialului hidrologic de care dispune Romania", spune Oprea.
O parte din fondurile pentru investitii ale Hidroelectrica sunt acoperite din vanzarea microhidrocentralelor. Pana la sfarsitul anului, compania intentioneaza sa scoata la privatizare prima sucursala Hidroserv din Bistrita si 52 de microhidrocentrale. Hidroelectrica a scos deja la privatizare 20 de microhidrocentrale, licitatiile urmand sa aiba loc pe 16 si 17 octombrie. Pana la sfarsitul anului, vor mai fi licitate 32 de microhidrocentrale. La sfarsitul anului 2005 Hidrolectrica avea in patrimoniu 335 de centrale hidroelectrice, dintre care 205 sunt centrale de mica putere si microhidrocentrale.
La 8 luni, Hidroelectrica a realizat o cifra de afaceri de 421,6 milioane de euro si un profit de 52,3 milioane de euro. Producatorul de energie electrica estima la inceputul anului o cifra de afaceri in 2006 de aproximativ 453 de milioane de euro (circa 17.000 mld. lei), mai mare cu aproximativ 100 de milioane de euro fata de valoarea obtinuta in exercitiul financiar precedent.
Hidroelectrica a revenit anul trecut pe profit, cu o valoare estimata de circa 22,5 mil. euro (911 mld. lei), fiind una dintre cele mai rentabile companii de pe piata energiei din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO