Companii

Hiper si supermarketurile sufoca pietele si magazinele de cartier

Hiper si supermarketurile sufoca pietele si magazinele de cartier

Clkick pentru imaginea marita

11.04.2008, 20:12 16

Numarul firmelor de constructii si transport rutier de marfa nou infiintate a crescut cel mai mult in totalul firmelor nou create anul trecut, cu peste 40% fata de anul precedent, in timp ce numarul firmelor de comert a scazut cu 25%.
Aceasta arata ca expansiunea agresiva a retailerilor taie pofta micilor antreprenori locali de a deschide magazine de cartier si ca cererea tot mai mare pentru case, birouri si spatii comerciale noi a provocat o explozie a antreprenoriatului in constructii.
Numarul firmelor din domeniul comertului a ajuns anul trecut la o pondere de doar 4,9% din totalul firmelor create, fata de 8,4% in 2004, arata datele de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Astfel, in 2007 au fost create doar 6.946 firme de comert cu amanuntul in magazine nespecializate, in timp ce cu un an in urma erau cu 40% mai multe, iar in 2004 numarul lor era dublu. Cu toate acestea, firmele de comert continua sa reprezinte peste 16% din totalul firmelor existente.
Formatele moderne de comert (excluzand magazinele cash&carry) au ajuns la o cota de 27,6% din vanzarile totale, fata de 15,2% cat detineau in 2005, in timp ce chioscurile au scazut cu 2% pana la 6,7%, iar ponderea magazinelor mici (20-40 de metri patrati) a ajuns la 43,8% in 2007 fata de 45,2% in 2006, potrivit companiei de cercetare de piata MEMRB.
"In prezent, magazinele de proximitate se confrunta cu lipsa personalului calificat, cu preturi necompetitive, lipsa unei politici coerente si a spatiilor comerciale. Magazinele traditionale vor evolua ca o alternativa a supermarketurilor, dar doar in conditiile in care statul va realiza o reglementare a cadrului de desfasurare a comertului", a declarat Stefan Padure, vicepresedinte al producatorului de mezeluri Angst, care detine si o retea de magazine.
In timp ce numarul de firme care au ca domeniu de activitate comertul este in scadere, constructiile au avut in ultimii ani cea mai mare dinamica crestere. Daca in 2004 s-au infiintat 5.000 de firme de constructii, in 2007 au fost create 13.000 de astfel de firme. Numarul de firme care au ca obiect de activitate constructiile a ajuns la 4,7% din total. Sectorul constructiilor a avut anul trecut o crestere de peste 30%, fata de o crestere a PIB de 6%, ca urmare a exploziei numarului de cladiri de birouri, parcuri de retail sau hoteluri.
"Usurinta cu care se iau credite si deficitul de locuinte de pe piata din Capitala au generat cu siguranta o crestere pe segmentul constructiilor, ceea ce a generat si un numar mai mare de firme de acest gen. Cred insa ca aceasta piata se va calma", afirma Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata. In ianuarie 2008 valoarea creditelor ipotecare era de patru miliarde de euro, cu 90% in plus fata de ianuarie 2007 si de trei ori mai mare comparativ cu 2006.
Totodata, printre cele mai atractive sectoare in vederea infiintarii unei firme a fost si transportul rutier de marfuri, ca urmare a externalizarii logisticii. Acest lucru determinca si intrarea unor noi jucatori. Anul trecut compania ceha de logistica si curierat C.S. Cargo a intrat pe piata locala, cu un an in urma demarand operatiunile in Romania si compania turca de tarnsport Gokbora.
Potrivit lui Voinea, o mare parte din cei care isi vor infiinta o firma in urmatorii ani se vor indrepta catre sectorul serviciilor. "Exista e tendinta generala de retragere din industrie si orientarea catre servicii", a mai spus Voinea.
Totodata, numarul barurilor si restaurantelor se ridica la 30.500 (17.500 baruri si 13.000 restaurante), dublu fata de serviceurile auto (15.000) sau saloanele de coafura (14.500). Agentiile imobiliare reprezinta 1% din totalul firmelor (11.600), iar firmele de instalatii electrice sunt in numar de 9.300.
Anul trecut au fost create 141.931 de firme, cu 10% mai multe fata de anul precedent, in timp ce numarul radierilor a fost de 50.231, la o treime din valoarea inregistrata cu un an inainte. Soldul final in luna martie a acestui an arata ca in Romania exista peste un milion de firme, ceea ce inseamna ca unul din 200 de romani si-a inceput propria afacere. Numarul de firme existente pe cap de locuitor este asemanator cu cel din Franta, insa dinamica de infiintari si radieri este mai ridicata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO