Companii

Holcim a raportat afaceri de 166 mil. euro

25.01.2006, 20:12 14

Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian, a realizat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de 27% pana la 166 mil. euro.

"Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat majorarii de circa 8-10% a pietei cimentului, dar si investitiilor de peste 34 milioane de euro derulate de Holcim in modernizarea tehnologiei de productie, in protectia mediului si in dezvoltarea afacerii", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.

Holcim a anuntat ca va aloca anul acesta aproximativ 70 de milioane de euro in continuarea proiectelor incepute in 2005.

Cel mai mare proiect al companiei se desfasoara la Campulung, unde Holcim va investi 105 milioane de euro pana in 2008, in construirea celei mai mari linii de productie a cimentului gri din Romania.

"Fabrica de la Campulung este veche si avea nevoie de modernizari. Am analizat potentialul pietei si a rezultat ca trebuie sa marim capacitatile de productie de ciment pana in 2008, datorita cresterii consumului", spune Wirth.

In prezent, Holcim detine capacitati instalate de 2,5 milioane de tone, care se vor mari cu circa 500.000 de tone, odata cu finalizarea investitiilor de la Campulung. Nivelul investitiilor angajate de grupul elvetian de la intrarea sa pe piata romaneasca in 1997 a ajuns la finele anului trecut la aproximativ 334 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane si agregate.

Principalii competitori ai Holcim pe piata internationala, precum si in Romania, sunt grupul francez Lafarge si concernul german HeidelbergCement.

Cei trei jucatori de talie internationala au intrat in Romania in perioada 1997 - 1998, industria cimentului intrand treptat sub controlul integral al acestora.

Piata cimentului, estimata la peste 300 milioane de euro, a inregistrat anul trecut o crestere de circa 8%, impulsionata de lucrarile de reconstructie in urma inundatiilor.

Holcim a intrat pe piata locala in 1997 si prin achizitii a ajuns sa detina din 2000 incoace trei fabrici de ciment la Turda, Alesd (judetul Bihor) si Campulung.

Cel mai amplu proiect de investitii, estimat la zeci de milioane de euro, derulat de catre Holcim a fost reconstructia pe scara larga a fabricii de la Alesd, cumparata in 2000 de la francezii de la Lafarge.

Pe piata materialelor de constructii, cei trei jucatori au investit aproximativ un miliard de euro.

Pe piata betoanelor, Holcim opereaza o retea formata din 14 statii ecologice, fiecare dintre acestea fiind pusa in functiune in urma unei investitii de 1,5-2 milioane de euro.

In total, Holcim detine trei fabrici de ciment, 14 statii de betoane si 4 unitati de agregate. Holcim Romania numara aproximativ 1.300 angajati. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO