Companii

Holdingul agricol Bardeau investeste doua milioane de euro in 13 ferme

10.08.2004, 00:00 46

Compania Bardeau Holding din Timisoara cu activitati in agricultura din vestul tarii investeste doua milioane de euro pentru renovarea si modernizarea a 13 ferme zootehnice.
"Dupa aceste modernizari vrem ca, in urmatorii doi ani, sa populam fermele cu 3.000 de capete de bovine, 10.000 de ovine si 50.000 de porci", spune Andreas Bardeau, administratorul firmei. Patru din cele 13 ferme au fost preluate prin intermediul programului guvernamental de acordare spre folosinta gratuita a spatiilor zootehnice, restul fiind achizitionate de la investitori privati.
Bardeau Holding cultiva, in acest an, 27.000 de hectare de pamant in vestul tarii, din care peste 20.000 de hectare se afla in proprietatea companiei.  Societatea se situeaza printre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Romania.
Bardeau Holding intentioneaza sa acceseze anul viitor fonduri Sapard pentru construirea de la zero a unei fabrici de lapte. De asemenea, Bardeau Holding va pune in functiune o mica fabrica de ambalat orez, acest an fiind primul in care a cultivat 600 de hectare cu orez. Holdingul agricol avea in plan sa achizitioneze si o fabrica de ulei, insa a renuntat la aceasta idee.
Bardeau Holding a investit in ultimii doi ani 17 milioane de euro in achizitionarea de utilaje agricole si cumpararea de pamant.
"Ca orice investitie agricola de o asemenea anvergura este nevoie de timp mai intai pentru a se amortiza, iar mai apoi pentru a-si dovedi rentabilitatea. Pentru a specifica doar un detaliu in ceea ce priveste recultivarea terenurilor, mare parte din suprafetele in cauza n-au fost cultivate de aproape 10 ani, ceea ce ne-a impus sa facem lucrari de scarificare la o adancime de 50 cm", spune Andreas. El sustine ca diferenta dintre subventiile agricole acordate in tarile din Uniunea Europeans si cele din Romania consta in faptul ca primele sunt utilizate fara limite cantitative privind terenurile detinute, astfel fiind favorizati toti producatorii.
"Exista bunavointa din partea Guvernului roman in ceea ce priveste subventiile, doar ca acordarea acestora este din pacate doar o iluzie pentru cei mai multi intreprinzatori, care de obicei raman doar cu sperantele", spune Andreas.
Holdingul are o baza de receptie pentru cereale (modernizata anul trecut cu 300.000 de euro dintr-un credit Sapard) si 13 ferme zootehnice in Caras-Severin, precum si active cu destinatie agricola in Arad, Timis si Caras-Severin, printre care si o fabrica de nutreturi combinate. Bardeau Holding a fost infiintata in 2002, fiind detinuta de investitori austrieci si spanioli care detinm afaceri in agricultura si zootehnie in Spania, Austria si Anglia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO