Companii

Horia Simu: Cuprom ar putea renunta la RTB BOR

20.04.2007, 19:12 48

Cuprom ar putea renunta la preluarea Rudarsko Topionicarski Basen (RTB) Bor, daca sindicalistii vor continua sa se pronunte impotriva tranzactiei de privatizare, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al producatorului roman de cupru, Horia Simu.
"In conditiile in care putem avea un 'deal' corect, adica toate partile implicate sa lucreze impreuna, ne mentinem interesul pentru BOR. Altfel, nu. Daca vom fi intelesi, vom continua", a spus Simu.
Autoritatea pentru Privatizare din Serbia a anuntat miercuri ca firma romaneasca i-a transmis ca "circumstantele s-au modificat considerabil de la momentul incheierii acordului", referindu-se la opozitia manifestata de administratia locala si de sindicate dupa semnarea contractului propriu-zis.
Cuprom a incheiat, la inceputul lunii martie, un contract cu autoritatile sarbe pentru preluarea RTB Bor, pentru suma de 400 mil. dolari. Investitorul roman s-a angajat sa investeasca 200 mil. dolari si sa pastreze toti cei 4.500 de angajati ai companiei sarbe.
Autoritatea pentru Privatizare a aratat ca se asteapta ca grupul roman sa isi indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat, in conformitate cu termenii contractului, adaugand ca anuntul Cuprom a fost transmis in ziua expirarii termenului limita pentru constituirea garantiilor de plata.
Saptamana trecuta, liderul sindical sarb Dragan Aleksic a solicitat suspendarea tranzactiei, declarand ca se teme ca guvernul care a semnat contractul ar putea fi inlaturat, iar partidele din coalitia care a castigat alegerile in luna ianuarie nu pot garanta ca firma Cuprom isi va onora in totalitate angajamentele.
Daca partile nu vor renunta la tranzactie, privatizarea ar urma sa fie finalizata in termen de 120 de zile de la semnarea contractului de privatizare, la 5 martie, finantarea fiind asigurata printr-un credit sindicalizat de 600 de milioane de dolari contractat de la bancile Merrill Lynch si Deutsche Bank.
Cuprom estimeaza ca RTB Bor va trece pe profit in urmatorii trei-patru ani. RTB Bor are datorii de 500 mil. dolari, care au ramas in sarcina companiei, respectiv a statului sarb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO