Companii

Iaciu, Doraly: Pentru relansare trebuie intai stabilitate pe curs. Cum comentati?

Iaciu, Doraly: Pentru relansare trebuie intai stabilitate pe curs
28.04.2009, 17:35 35

Gheorghe Iaciu, omul de afaceri care a reusit una dintre cele mai importante tranzactii anul trecut, vanzand 50% din afacerea Expo Market Doraly catre un fond al celei mai mari banci europene, HSBC, apreciaza ca deprecierea monedei nationale incepand cu toamna anului trecut i-a speriat pe investitori, motiv pentru care mentinerea cursului de schimb in intervalul 4-4,3 lei pentru un euro ar trebui sa fie un obiectiv principal pentru autoritati.

"Investitorii au nevoie de stabilitate a situatiei pentru a putea face contracte predictibile. Exista contracte-cadru, raportari trimestriale, prognoze; este foarte greu ca planurile de afaceri sa fie realiste cand cursul sare de la 3,7 lei la 4,3 lei in circa doua luni. Cred ca daca euro ar sari peste 4,3 lei ar fi o frana puternica ce ar duce la taieri de costuri, concedieri; o resetare ce ne-ar aduce cu zece ani in urma", a declarat Iaciu.
Omul de afaceri a intrat in parteneriat cu HSBC intr-o afacere estimata la 70 de milioane de euro, iar potrivit lui Iaciu, banca londoneza ar mai fi fost interesata si de alte investitii in Romania, dar orice decizie in acest sens a fost amanata si din cauza cursului.
In opinia lui Iaciu, actualul guvern nu are o "politica de ajutorare a firmelor mici si mijlocii", de la care au fost cautate doar cai de obtinere de noi venituri, si nici programe concrete in domenii precum agricultura sau turismul, in care Romania are potential de crestere.
"Nu vad stabilindu-se strategii in aceste domenii si de aceea cred ca nu sunt motive sa cred ca lucrurile s-ar putea indrepta intr-un timp foarte scurt. Este inadmisibil sa ai 1-2 miliarde de euro balanta deficitara pe agricultura, domeniu in care potentialul este imens, iar hotelurile sa fie goale desi puterea de cumparare a crescut fata de perioada comunismului, cand nu gaseai locuri de cazare", mai spune Iaciu.
El apreciaza ca partea de strategie si de executie este deficitara in agricultura romaneasca, unde desi pot fi accesate fonduri europene, destinatia acestora este de cele mai multe ori gresita, tinand cont ca "taranii nu au date despre cat investesc si cat produc. Trebuie optimizate costurile de productie, ca urmare a unei strategii nationale prin care sa li se poata oferi consultanta agricultorilor".
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO