Companii

IKEA, 400 de angajati pana in primavara

IKEA, 400 de angajati pana in primavara

Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania

07.11.2006, 18:33 19

Gigantul suedez IKEA, liderul mondial al retailulului cu mobila, va ajunge la 400 de angajati in Romania pana in primavara anului viitor, cand va deschide primul sau magazin de pe piata locala.
"In prezent suntem o echipa de aproximativ 30 de oameni, dar la data deschiderii magazinului vom ajunge la 400", a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania.
Unitatea ce se va intinde pe o suprafata de 26.000 de metri patrati, desfasurata pe doua etaje, va reprezenta intrarea IKEA pe piata romaneasca si va fi situata in nordul Bucurestiului, in zona comerciala Baneasa.
Compania suedeza ar putea lua in considerare de asemenea varianta deschiderii unui al doilea magazin pe piata locala in urmatorii doi ani.
"Planurile IKEA nu sunt inca definitivate in Romania, insa in functie de rezultatele primei locatii, am putea sa deschidem un nou magazin. Acum, ne focusam aproape exclusiv pe primul magazin din Bucuresti", a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania.
Acesta a precizat ca decizia deschiderii unei noi unitati IKEA in Romania va fi luata abia dupa ce vor fi analizate rezultatele primului magazin.
Concepul IKEA se bazeaza pe produse accesibile si usor de asamblat. Asemenea celorlalte magazine IKEA din lume, magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza de catre Moaro Trading SRL, in baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V, detinatoarea conceptului IKEA si singura companie din lume in masura sa acorde dreptul de franciza.
Reprezentantii IKEA spun ca de regula profitul apare dupa 2-3 ani de la inceperea functionarii. Conform informatiilor furnizate de reprezentantii IKEA, actionarii Moaro Trading SRL sunt Engma, un consortiu olandez de investitii, Turcmall (Turcia), si Inter IKEA Systems B.V.
In Romania, IKEA va comercializa aproximativ 7.500 de produse, atat de mobilier, cat si de accesorii si solutii pentru casa. Dintre acestea, aproximativ 10% vor proveni din Romania, restul urmand sa fie aduse de la furnizorii din intreaga lume.
Politica de preturi pe care compania o va dezvolta in Romania va fi similara cu cea din intreaga lume, insa elementul de variabilitate care apare este dat de costul de transport, care poate ajunge la 40% in pretul de vanzare al unui produs.
"Nu am finalizat inca listele de preturi, de aceea nu putem inca nici sa prezentam estimarile financiare pentru primul an de la lansare", a precizat Oprisan. El a apreciat insa ca preturile produselor din Romania ar putea fi cu 10% mai mici decat cele existente pe piata
Investitia initiala se va ridica la 10 mil. euro si se va concretiza in principal in amenajarea spatiului. Constructia centrului comercial este realizata de firma Blue Box International. Pentru promovarea produselor IKEA va distribui in Bucuresti circa 800.000 de cataloage.
"Intr-un an asteptam 2,5 milioane de vizitatori, din care circa un milion de persoane estimam ca vor fi clientii nostri", a spus Cornel Oprisan. El a precizat ca timp de cativa ani, IKEA a sondat piata locala, iar apropiata intrare a Romaniei in UE a contribuit de asemenea la decizie. El a precizat ca deschiderea unitatii a venit firesc, in conditiile in care Romania este o tara mare si cu o putere de cumparare in crestere.
Pe piata locala, IKEA activeaza de mai multi ani la nivel de reprezentanta si achizitioneaza mobila de peste 200 mil. euro. In Romania, reprezentanta lucreaza cu aproximativ 40 de furnizori si achizitioneaza in principal mobila din lemn masiv.
Gama de produse a companiei este comuna tuturor magazinelor din intreaga lume, de aceea se negociaza cantitati foarte mari si pe termen lung cu furnizorii, obtinandu-se costuri de productie reduse.
Reprezentantii companiei spun ca anul viitor, vanzarile de mobila pe piata locala ar putea creste cu aproximativ 8-9%, dupa ce in ultimii ani, ritmul mediu de crestere a fost in jurul valorii de 6%. In august 2006, IKEA avea 237 de magazine in 34 de tari de pe 4 continente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO